hren
 

VEČER U ZNAKU OJKAVICE I KOLA
„Ko nas pita tko smo, šta smo, Zagorani znajte da smo. Zna Zagora, znade Lećevica, da  se u njoj piva ojkavica“ ... orilo se sinoć starosejskim brcem, gdje su se u organizaciji kaštelanskog kulturno umjetničkog društva „Srce Zagore“  petu godinu za redom, okupila brojna  društva i  udruge koja njeguju tradiciju i kulturnu baštinu svog kraja.

Nakon mimohoda rivom od Kaštel Štafilića do Starog  sudionika ovogodišnje manifestacije pod nazivom „Zagora Kaštelima“, a u kojem su sudjelovali i kaštelanski konjušari predvođeni Živkom Kapovim, gosti su u gotovo trosatnom programu publici koja je ispunila brce, uz bogate nošnje krajeva iz kojih dolaze, pokazali i dio svojih narodnih običaja i napjeva.

Sve ljubitelje „klapske pisme iz dalmatinske Zagore“, a posebice roditelje poginulih branitelja, pozdravio je i gradonačelnik Denis Ivanović, izražavajući radost što je ova večer Zagore u Kaštelima prerasla u tradiciju.

A dašak tradicije mogao se iščitati iz svakog stiha ojkavice, od koji su neki poput „ja i mala sidili na panju, pune bura pa me baci na nju“  ili „pitaju me di baraba spava, u konobi između bačava, oja noja čekaj mala moja...“ , posebice iz usta najmlađih pjevača, svih nasmijali do suza, kao i kad su nešto starije Zagorke zapivale „Oj pregačo ti šareni vraže, što to momci ispod tebe traže...“

Uz domaćine iz KUD-a  „Srce Zagore“, čiji je član mali Mate sve posjetitelje oduševio svojim guslarskim nastupom, svoju tradicijsku kulturu predstavila su i kulturno umjetnička društva „Filip Dević“ iz Splita, „Labišnica“ iz Seget Vranjice, „Škabrnja“ i „Miljevci“, „Dinara“ iz Kijeva, „Sveti Mihovil“ iz Galovca, „Lika“ iz Ličkog Osika, „Rakitno“ iz Posušja iz Bosne i Hercegovine, pjevačko volani sastav „Sokolovi“ iz Ravnih Kotara, kaštelanska klapa „Sv. Jeronim“, kao i pjesnik, prof. Nadimir Tadić Šutra, inače autor pjesme „Stina pradidova“, koji  se pridužio Mati Tavriću i u vođenju programa.

No zvijezde ove večeri, uz Ličane s kojima su svi u glas pjevali Vječnog sokola, svakako su bili članovi pjevačkog sastava „Čevulja“ iz Škabrnje, koji su se pokazali kao pravi zabavljači i digli publiku na noge pjevajući „oj Ivana pitaj Marijanu, koja će mi zaliječiti ranu. Na mom srcu žive dvije ljute rane, Marijane nema, nema Ivane. Ivana je ljubav srca moga, Marijana ode za drugoga...“

Pozornost publike privukli su već svojim neobičnim instrumentima iz vlastite radinosti, nastalima od vučije ili burela, nosača za pisme izrađenog od  trešnje izvađene iz minskog polja, starog sita, lopara, načve, čegrtaljke ili „ljubavnog izazova“ kako su ga nazvali ..., a tek  kad su zasvirali nastao je pravi urnebes. Stoga su im organizatori kao šlag na kraju namijenili i završnu točku večeri, koja se pak pretvorila u pravi mali koncert.

Koliko su oduševili publiku nabolje govori detalj da je dobar dio nje završio na bini ili ispred nje, plešući i pjevajući s njima uglas „otišla je Danijela nije rekla zbogom, pa i Niveskine „Karanfile“. O kakvim je zabavljačima riječ dovoljno je kazati kako su u jednom trenutku, uz čestitke, na pozornicu pozvali i malenu Anastaziju, koja je s obitelji u susjedstvu slavila prvi rođendan, pa se u trenutku i ona, sva u čudu, našla na očevim ramenima u središtu ove veselice.

 -Uvik smo se sastajali i volili pivat, neko bi uzeo kantu, neku nešto drugo što bi mu se našlo pri ruci, i onda smo došli na ideju napravit instrumente i tako je krenilo. Sad zajedno nastupamo već petnaestak godine, a repertoar nam je prilično širok, govore nam s osmijehom Ravnogorani, dodajući kako su već nastupali i van granica Hrvatske, sa raznim glazbenim zvijezdama, te su svugdje dočekani s oduševljenjem.

A ako je suditi po brojnosti djece i mladih koje okupljaju društva koja su se predstavila ove večeri, kola i ojkavice i dalje će se sačuvati od zaborava, pa ni žiri sastavljen od čelnika Grada Kaštela nije imao nimalo lagan zadatak odabira najljepše djevojke u narodnoj nošnji. Iako su su složili kako je svaka on njih pobjednice, titula najljepše je ipak pripala Miljevčanki Lari Bačić, kojoj je prigodne darove uručila pročelnica Upravnog odjela za društvene djelatnosti Sandra Zokić.

-Ova manifestacija za cilj ima da oplemenimo našu Zagoru i prikažemo njenu bogatu kulturnu baštinu izvođenjem ojkavica, kola, treskavica i napjeva te naših običaja iz starina, a njenu vrijednost i doprinos očuvanju običaja koji pripadaju ovome kraju prepoznao je i Grad i Turistička zajednica, kazao nam je voditelj KUD-a Srce Zagore Zdravko Muselin, napominjući kako im se svake godine pridružuje sve veći broj društava iz svih krajeva Lijepe naše, pa i šire.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij