hren
 

ARIJAMA IZ POZNATIH OPERA OSVOJILI PUBLIKU
Starosejsko brce i kale odzvanjale su sinoć taktovima nekih od najljepših, a ujedno i najpoznatijih arija i opera u izvedbi poznatog kaštelanskog tenora Ante Ivića i  njegovih izvrsnih mladih učenika, koji su se predstavili publici na završnom koncertu njegovog opernog studija.

Svu raskoš svojih glasova i iznimni talent ove su večeri, uz bok svog mentora, pokazali tako bariton Marko Lasić, sopranistica Maja Andrijolić, mezzosopranistica Ivona Bosančić - Lasić, baš kao i njihovi gosti Ivan i Ana Malovan, uz nezaobilaznu klavirsku pratnju Zorana Velića.

Taktovi poznatih Tijardovićevih arija O kućo mala iz Spli'skog akvarela i Daleko me biser mora iz Male Floramy privukli su tako i brojne prolaznike i turiste koji su ispunili brce i ostali uživati u odličnim izvedbama koje su zaredale.

Publika je imala priliku čuti i peteropjev iz opere Nikola Šubić Zrinski, Habaneru iz Bizetove opere Carmen, Kalmanovu Kneginju Čardaš, Rossinijevog Seviljskog brijača, kao i arije iz Verdijevih Rigoletta i napitnicu iz La Traviatte, koju su zajednički izveli kao vrhunac ove glazbene večeri,  te druge, ništa manje popularne arija iz opera i mjuzikla.

Premda je u nekoliko navrata naglasio kako je teško nastupiti iza ovih iznimnih i nadasve talentiranih mladih pjevača, tenor Ivić svoju „domaću“ publiku počastio je i izvedbom svima dobro znane Kalinke, koju je ove večeri namijenio svojoj unučici, te napolitanskom pjesmom O sole mio, kojom se želio oprostiti od velikog Olivera kojemu je, kako je kazao, upravo nju bio obećao izvesti na grobu.

Ante Ivić, inače, jedan je od najuspješnijih hrvatskih tenora, dobitnik najvećeg umjetničkog priznanja struke Milka Trnina 1995. godine i to za šest otpjevanih premijera u toj godini, s više od 40 glavnih uloga, najtežih iz tenorskog faha, a ujedno i  jedan od tenora s najviše otpjevanih uloga u dvadesetpetogodišnjem radu. Gostovao je na gotovo svim kontinentima i nastupao s najvećim hrvatskim i svjetskim dirigentima, a uz brojne nagrade, odlikovan je i Zlatnim galebom za promicanje hrvatske kulture u svijetu.

Posljednjih godina bavi se i pedagoškim radom, s obzirom da za svoj uspjeh drži najzaslužnijim upravo svoje glazbene mentore i profesore, te smatra kako je svojoj „djeci“ dužan prenijeti sve ono što je on sam naučio od najvećih. Ako je suditi po onome što se moglo čuti ove večeri na njegovom brcu, i na tom je polju jednaku uspješan kao i na pozornici, pa i njegove učenike, koji su već sada dobitnici niza nagrada, očekuju jednako blistave glazbene karijere.

Maja Anrijolić svoj glazbeni put započela je u klasi prof. Sanje Erceg Vrekalo, da bi prije četiri godine upisala Umjetničku akademiju te se usavršava kod mnogih renomiranih glazbenih pedagoga, između ostalih i kod Ante Ivića, a već tijekom školovanja ostvarila je brojna priznanja i zapažene uloge. Ivona Bosančić - Lasić, nova zvijezda na opernom nebu Dalmacije, premda je pripremnu glazbenu školu upisala tek prije četiri godine također u klasi prof. Erceg Vrekalo, prošle je godine osvojila prvu nagradu na državnom natjecanju u Zagrebu i postala laureat pjevačkih kategorija i osvaja Oskar znanja, a prije nekoliko mjeseci i prvu nagradu na međunarodnom natjecanju Daleki akordi.

Marko Lasić publici je dobro poznat kao član opernog zbora HNK Split sa velikim brojem solo uloga, ali i kao član nagrađivane klape Šufit. I gosti ove večeri, brat i sestra Malovan, uspješni su mladi glazbenici. Ana je polaznica Umjetničke akademiju u Splitu u klasi prof. Cyntije Hansell Bakić te već nekoliko godina nastupa u zboru splitskog HNK-a, dok je Ivan također član opere HNK-a Split i solo pjevanje uči upravo pod  mentorstvom Ante Ivića, koji za njega ima samo riječi hvale, a sinoćnji koncert mu je ujedno bio i prvi solo nastup.

Zoran Velić, član je Udruge mladih akademskih glazbenika i zaposlen je na Muzičkoj akademiji u Splitu kao umjetnički suradnik pri pjevačkom odsjeku, a nastupa je sa brojnim poznatim orkestrima.

Sam koncert održan je u okviru ovogodišnjeg Kaštelanskog kulturnog ljeta, a kroz večer opernih arija publiku je provela voditeljica Marijana Vulas.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij