hren
 

DANI LUKE BOTIĆA
Ovogodišnji, 9. Dani Luke Botića započeli su u četvrtak u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, postavljanjem prigodne izložbe te predavanjem Nikice Mihaljević, profesorice splitskog Filozofskog fakulteta  na temu manifestacije „Luka Botić i talijanski kulturni utjecaji“, a nastavit će se za nekoliko dana u Đakovu.

- Izabrati ovu temu za Dane Luke Botića bio je pravi izazov. Posebno iz razloga što je Luka Botić u političkom smislu bio narodnjak, netko tko je pružao snažan otpor autonomaštvu, odnosno talijanaštvu u Dalmaciji. No, ma koliko se opirao talijanaštvu, nije se mogao oduprijeti snažnom utjecaju talijanske kulture i talijanskog romantizma pa je tako u njegovom književnom opusu, uz njegovanje hrvatske narodne kulture, uvijek skriveno bilo moguće prepoznati i taj talijanski utjecaj - kazao je Jurica Botić iz Udruge za revitalizaciju sela Opor Botići, koja je zajedno s Đakovačkim kulturnim krugom organizator ovog događanja.

A da je talijanska kultura ostavila trag u Botićevim djelima, potvrdila je u svom predavanju i Nikica Mihaljević.

- Kod nekih drugih autora imamo direktan utjecaj talijanske kulture na njihova djela, dok je kod Luke Botića taj utjecaj indirektan. Književnost nije nešto što možete kristalno definirati ili odrediti pa možemo reći da su ti utjecaji do Botića došli preko drugih autora.  Botić je bio intelektualac, načitan i znao je gledati i prepoznati što se događa u drugim narodima i to inkonferirati u svoj vlastiti opus – zaključila je Mihaljević.

Prije samog predavanja o ovogodišnjoj temi, u izložbenom prostoru dvorca Vitturi otvorena je izložba slika i malih skulptura autora Gaultiera Mocennija i Simonea Mocennija Becka pod nazivom „Elementi života“.

Nakon kaštelanskog dijela manifestacije slijedi više događanja u Đakovu, gdje će u narednim danima boraviti i kaštelanska delegacija.

- Luka Botić je umro 22. kolovoza, a uz polaganje cvijeća na njegov grob, i određenim događanjima nastojimo obilježiti taj datum. U kontekstu Botićevog životnog putovanja iz Dalmacije preko Bosne u Slavoniju, složen je i program u Đakovu. A program se sastoji od predstavljanja drame Luke Jurića "Fata", Dana Mustafe Ćazima Ćatića, predstavljanja CD-a Jure Anđelića, „Posavina blues“, izložbe karikatura u rock klubu, predavanja dr. Ivane Odža, predstavljanja manifestacije „Urbani šokci“, koja se provodi ne samo u Slavoniji nego i u Vojvodini i Mađarskoj i njenog 13. zbornika te predstavljanja knjige dr. Ivice Đuroka sa sveučilišta u Pečuhu – nabrojio je događanja koja sudionike očekuju u Đakovu, predsjednik Đakovačkog kulturnog kruga, Mirko Ćurić.

Ove večeri publika je imala priliku čuti i najavu o pripremama za jubilarne, desete Dane Luke Botića sljedeće godine, a između ostalog i novost kako će se.prema najavama, u cijelu manifestaciju uključiti i Grad Split.

- Pokrenuli smo prve kontakte prema Gradu Splitu, vjerujući da ćemo te desete Dane Luke Botića odraditi zajedno. Jer moramo naglasiti da je Luka Botić, iako mi apostrofiramo njegovo porijeklo iz sela Opor,  ipak rođen u Splitu i na određeni način ne može se obilježavati život i djelo Luke Botića bez uključivanja njegovog rodnog grada – ustvrdio je Jurica Botić.

Svim sudionicima i gostima ovogodišnje manifestacije, ovom prigodom  posebno se zahvalio predsjednik udruge za revitalizaciju sela Opor Botići, Joško Botić.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij