hren
 

U IZVEDBI  ANSAMBLA HARMONIJA DISONANCE IZ ZAGREBA
Prvi  cjelovečernji koncert van Zagreba sinoć je održao ansambla Harmonija disonance i to na Kaštilcu u Kaštel Gomilici u sklopu festivala pod nazivom „Glazbene večeri kod Sv. Jeronima“ . Posjetitelji su imali priliku slušati tradicijsko pjevanje hrvatskih krajeva u izvedbi  studentica Muzičke akademije i vrsnih pjevača tradicijske glazbe.

Koncert su otvorile pivanjem vojkavice i čobanskog pivanja iz Srijana koje su, kako su kazale, imale čast i priliku naučiti od Marije Prelas, koja je hrvatski živući spomenik kulture. Sedam djevojaka otpjevalo je dvadesetak pjesama te su na taj način prikazale tradiciju naših krajeva od Zagore, dalmatinskog priobalja do Hercegovine. Uz vojakvicu i čobansko pivanje, orila se ženska rera, ojkavica, pirna pisma, pivanje u kolu, sopračko pivanje, grgutanje, žetelačka, pivanje po starinsku te pivanje na bas po bukovačku. Specijalno za ovaj koncert pripremljena je i prigodna pjesma, Marijanska pjesma iz Rogotina, povodom blagdana Velike Gospe.

Koncert anasambla Harmonija disonance bio je posljednji, od četiri događanja, koja su organizirana u sklopu prvog izdanja festivala „Glazbene večeri kod Sv.Jeronima“. Festival je donio glazbena događanja koja stilski sežu od baroka, preko tradicijske, sve do suvremene glazbe.

-Posebnu smo pažnju posvetili hrvatskoj glazbi jer smo kao jedan od naših ciljeva postavili promociju hrvatskog umjetničkog stvaralaštva. Želja nam je, u godinama koje slijede, građanima grada Kaštela i njihovim gostima ponuditi kvalitetan program klasične glazbe te na taj način doprinijeti razvoju kulturnog života grada i jačanju turističke ponude-istaknuo je Mislav Režić, umjetnički ravnatelj festivala.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij