hren
 

FLAUTA I GITARA
Još jedna večer koja je oduševila sve poklonike klasične glazbe održala se sinoć u dvorcu Vitturi. Dvije mlade domaće glazbenice Nikolina Milardović na flauti i Andrea Maretić na gitari oduševile su prisutne izvedbom brojnih skladbi.

Nikolina je završila glazbenu osnovnu i srednju školu Josipa Hatzea kod prof. Mile Lapov i Marije Bašić, a trenutno studira na Umjetničkoj akademiji u Splitu gdje je tri godine učila u klasi prof. Ane Domančic i asist. Marka Župana, a četvrtu, zahvaljujući Erasmusovu programu, na konzervatoriju 'A. Corelli' u Messini u klasi prof. Stefana Parrina. Tijekom školovanja natjecala se na državnim i regionalnim natjecanjima te se usavršavala na raznim seminarima. Kroz školovanje je svirala u puhačkim orkestrima te različitim komornim sastavima.

Publici se predstavila s izvedbama Fantazije u A-duru (Vivace, Allegro), a-molu (Grave, Adagio, Allegro), h-molu (Largo, Allegro),  d-molu (Dolce, Allegro, Spirituoso) te Tangom A. Piazzole.

Andrea Maretić svoje glazbeno obrazovanje započela je u područnoj osnovnoj glazbenoj školi Fra Bernandin Sokol u Kaštel Lukšiću, a maturirala je s pohvalama u općoj gimnaziji Marko Marulić i srednjoj glazbenoj školi Josipa Hatzea u Splitu. Započela je studij gitare na Muzičkoj akademiji u Zagrebu, ak. god. 2012./13. u klasi profesora Ištvana Römera, a apsolventsku godinu studija, ak. god. 2017/2018. provodi u Poznanju u klasi poljskoj gitarista Łukasza Kuropaczewskog. Tijekom svog školovanja nastupala je u Hrvatskoj, Sloveniji i Poljskoj, sudjelovala na natjecanjima i seminarima iz gitare. Pohađala je brojne ljetne škole gitare, usavršavala se još na masterclassima kod Zorana Dukića, Petrita Çekua, Paola Pegorara, Carla Marchionea, Alexa Garrobea. Članica je Akademskog gitarskog kvarteta s kojim je u svibnju 2018. nastupila kao gost Zboru HRT-a u ciklusu Sfumato. Pedagoško iskustvo počela je stjecati za vrijeme studija u školi Glazbaonica Ljubav u Zagrebu gdje od 2015. godine radi kao nastavnica gitare.

Kaštelanskoj publici izvela je Sonatu Romanticu u četiri stavka, djelo M. M. Poncea, vodećeg meksičkog i jednog od najvažnijih latinoameričkih skladatelja svog vremena.

- Dvorac Vitturi mjesto je na kojem je moje glazbeno putovanje započelo, točno prije 15 godina. Tada je glazbena škola bila smještena u dvije učionice i nekoliko hodnika. Bilo nam je sjajno, tada nitko nije ni slutio da će to nekima postati životni poziv, a posebno bih istaknula veliku podršku profesorice Mirele Jagnjić koja je to prva primijetila.  Koncert Vivat Academia obilježava kraj jedne epohe za obje glazbenice.- kazala nam je Andrea.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij