hren
 

OTVORENA  NOSTALGIJA 2018.
Ovogodišnji, 9. Dani tradicije u Kaštelima, što ih već tradicionalno organiziraju Turistička zajednica grada Kaštela i udruga Šušur, s danom odgode zbog lošeg vremena, svečano su sinoć otvoreni na brcu u Kaštel Novom u sklopu međunarodne Etno večeri, na kojoj su kroz pjesmu i ples predstavljeni običaji različitih krajeva Hrvatske, ali i susjednih nam Bosne i Hercegovine i Slovenije.

Puštanjem bijele golubice u zrak, ovogodišnju Nostalgiju otvorio je kaštelanski dogradonačelnik Grgica Benutić, koji je pozdravio sve goste, kao i direktorica Turističke zajednice Nada Maršić, izražavajući ponos i zadovoljstvo što je upravo ova manifestacija prošle godine dobila posebno priznanje „Suncokret ruralnog turizma Hrvatske“ za njegovanje tradicije.

Mnogobrojni posjetitelji ove su večeri tako imali priliku uživati u nošnjama, pjesmama i plesovima kroz koje su ih proveli najmlađi čuvari baštine KUD-a Karol Wojtyla starim kaštelanskim igrama koji su, baš kao i podmladak KUD-a Ante Zaninović i mladi udruge Prijatelji ojkavice zaslužili najglasniji pljesak publike, ali i nastupima veterana Zaninovića uz pratnju madolinskog orkestra i starijih članova Prijatelja ojkavice u pratnji guslara Ivana Matasa, KUD-a Tribanj iz župe Bila iz Livna, Rokodelskog društva Moravče iz Slovenije, kao i ženske klape Šinjorine te Nede Kovačeva.

Etno večeri prethodio je mimohod svih sudionika novskom rivom do brca, kojim su predstavili pravo bogatstvo narodnih nošnji krajeva iz kojih dolaze, a  pridružili su im se i članovi HGD-a Biranj i turističkog društva Notranjska - Cernica, dok su Prijatelji ojkavice privukli  najviše pažnje kočijom kojom su se provozali rivom i kaštelanskom cestom.

Uz šarenilo nošnji i pjesmu, rivu su još od popodnevnih sati s izložbeno – prodajnih štandova tako preplavili i mirisi tradicionalne gastro ponude sudionika Eko –etno sajma, a brojni posjetitelji koji su ispunili ovaj dio šetnice, uz degustaciju domaćih specijaliteta, koje su pripremali i članovi PŠD-a Srdela iz Kaštel Starog, uz piće dobrodošlice i Društvo praženog krumpira iz Slovenije,  mogli su vidjeti i suvenire te ručno izrađene rukotvorine s naglaskom na otočne proizvode i bogatstvo nematerijalne baštine.

A svi oni koji su propustili ovu gastro večer, mogu to nadoknaditi svakodnevno do zatvaranja Nostalgije u ponedjeljak, 25. lipnja.

Dani tradicije, pod pokrovitelsjtvom Grada Kaštela, Splitsko – dalmatinske županije i Cemexa večeras se  nastavljaju na brcu u 21 sat, kada je na rasporedu Večer duhovnih šansona, uz nastup župnog zbora Kaštel Novi i njihovih gostiju.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij