hren
 

STRUČNI SKUP
Profesori i nastavnici hrvatskog jezika i razredne nastave s područja Splitsko-dalmatinske županije, njih oko 120, jučer su u Kaštel Lukšiću, sudjelovali u radu stručnog skupa pod nazivom „Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi“.

Ovaj stručni skup organizirala je Agencija za odgoj i obrazovanje u sklopu programa 27. Čakavske večeri škole Bijaći, a predavači su bili profesori Josip Lasić i Katarina Lozić Knezović sa Filozofskog fakulteta u Splitu te Domagoj Vidović sa Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje u Zagrebu. Nazivi tema bili su „Od portuna do kantuna: terensko istraživanje lokalnog govora u nastavi materinskog jezika“, „Hrvatsko glagoljsko pisano nasljeđe i čakavština“ te „Čakavština od epigrafskih spomenika do CD-a“.

- Po treći put, u suradnji sa školom Bijaći, u sklopu Čakavske večeri organiziramo ovakav stručni skup o čakavici i nadamo se da ćemo tu suradnju nastaviti i dalje. Ovogodišnja tema odnosi se uglavnom na neka opća pitanja o čakavskom narječju, njenu rasprostranjenost, a posebna tema ove godine je i splitska hodonimija. Što se tiče čakavice u samoj nastavi, hrvatski jezik je službeni jezik, književni jezik, standardni jezik i što je najvažnije, materinski jezik. Sve ono što mi govorimo u mjesnim govorima čini materinski jezik jer samo hrvatski jezik ima štokavsko, kajkavsko i čakavsko narječje i primjena tog jezika u cijelom svom obimu, od prvog razreda pa dalje, je pravo bogatstvo – komentirao je ovom prigodom ciljeve stručnog skupa, viši savjetnik za hrvatski jezik, Srećko Listeš, koji je skup i otvorio.

Kroz skup je sudionike vodila prosvjetna savjetnica Mirela Majstrović, podršku im je dala i pročelnica za društvene djelatnosti Sandra Zokić, a domaćin je i ove godine bila ravnateljica škole Bijaći, Jadranka Šošić, koja je ovom prigodom istaknula važnost čakavice, kao „hrvatskog jazika“ Marka Marulića, oca hrvatske književnosti, koji je svoje prvo djelo napisao na čakavici, što će zauvijek ostati zapisano u knjigama povijesti hrvatske književnosti.

U sklopu 27. Čakavske večeri već je održano nekoliko događanja, poput radionica i kreativnog natječaja namijenjenog mladima, a centralno događanje ove manifestacije posvećene čakavici, održat će se u četvrtak, 26. travnja u Kaštel Sućurcu, u 19.30 sati, a nosi naziv „Ča bi mi da jubavi ni“.


KOMENTARI: