hren
Noina arka Vaska Lipovca u Stomoriji/Mario TODORIĆKAŠTEL LUKŠIĆ - U Biblijski vrt Stomorija doplovila je Noina arka, skulptura slikara i kipara Vaska Lipovca, kao njegov dar Stomoriji i udruzi Biblijski vrt, čija je predsjednica Ivna Bučan došla na ideju o upotpunjavanju sadržaja oko srednjovjekovne crkvice na padinama Kozjaka.
Arka, duga gotovo tri metra i visoka metar, sagrađena je od starih drvenih željezničkih pragova koje je Lipovac našao na jednom odlagalištu u Kaštelima.
- Noinu arku se uvijek prikazivalo na sličan način, a ja sam se vratio u djetinjstvo i zamislio je onako kako sam je i tada doživljavao - grandioznu, sagrađenu od drva. Mislim da ne bih uspio napraviti neku drugu verziju arke osim ove u Biblijskom vrtu. Postavio sam je na potpornjima, kao da je još u fazi gradnje, nedovršena - rekao nam je Vasko Lipovac koji je cijeloj ideji pristupio vrlo studiozno. Prvo je prikupio razne podatke o Noi, arci i Biblijskom vrtu, te se uhvatio posla uz pomoć Mirka Gelemanovića iz Muzeja grada Splita. Kao i svaki brod, i Noina arka gradila se u škveru, za što se ovaj put koristilo dvorište iza Osnovne škole Ostrog. Željezničke pragove sklapale su vrijedne ruke kalafata Joška Gabelića, te školskih meštara Budimira Andromaka i Ive Bašića. Arhitektonski dio napravio je Edo Šegvić. Uz pomoć dizalice, Noina arka prebačena je na svoje novo mjesto u Stomoriji gdje se nalazi na platou iza crkvice u blizini potoka. Okružena čempresima, maslinama, vinogradima, arka kao da je stigla iz biblijske priče.Noina arka Vaska Lipovca u Stomoriji/Mario TODORIĆ
- Nadam se da će arka zaživjeti u tom ambijentu - dodao je umjetnik. Ivna Bučan više je nego oduševljena realizacijom ideje. Na prigodnu svečanost dovela je kumove broda, učenike OŠ Ostrog koji su arci darovali maslinovu grančicu, poeziju, te simbolično pustili golubicu u znak mira i ljubavi. Riječi pohvale za cijeli projekt imao je i mr. Joško Belamarić, pročelnik Uprave za zaštitu kulturne baštine Split, a glazbom su ovaj događaj popratili Pučki pivači.
KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij