IGROKAZ U KAZALIŠTU
Najmlađi glumci udruge Sv. Jeronim iz Kaštel Gomilice bili su dio ovogodišnjih 7. Dana Kaštelanskog kazališta, predstavivši se publici igrokazom „Čudotvorna slika“, nastalim prema stvarnim događanjima iz druge polovice 19. stoljeća

Kroz nešto više od pola sata, uz scenografiju i kostimografiju po uzoru na izvorno vrijeme te koristeći u igrokazu sliku Gospe koju je prema originalu naslikao slikar Dinko Bekavac,  mladi glumci dočarali su vrijeme kada je Kaštelima vladala kuga odnoseći brojne živote.
Fratar iz Gomilice, fra Fulgencije Carev, tada je Gomiličanima  poklonio sliku koju je i on dobio na dar, sliku Majke Božje, kako bi svoje sumještane potaknuo na molitvu, a snažna molitva pokazala se  plodonosnom i kuga je uskoro nestala s ovih područja.
U znak zahvalnosti Gomiličani su potom, u čast Gospi, izgradili crkvicu na lokalitetu Mila Gora, gdje se svake godine u kolovozu slavi spomen na Gospu od Milosti.

Glumci na pozornici Kulturnog centra u Kaštelima u nedjelju su bili Marija Maleš, Zvonimir Hrgović, Damjan Granić, Marko Kunjašić, Josip Polak, Sara Božinović i Marijeta Šiško.
Autor teksta je Ana Pisac, a djecu su pripremile i igrokaz prilagodile Dina Balić, Antonija Crnjak i Mia Božić-Brnić.

Foto: Ivana Topić


KOMENTARI: