TEATRO VERRDI NA DANIMA KAŠTELANSKOG KAZALIŠTA
Kaštelani koji su sinoć pogledali predstavu „Othello: nezakonita liturgija” u produkciji Teatra VeRRdi i u režiji Zlatka Pakovića, ostali su sve samo ne ravnodušni prema predstavi koja Shakespearovo djelo uzima samo kao predložak za obračun sa licemjerjem današnjeg društva, kroz odnos islama i krščanstva, crnaca i bijelaca, izbjeglica i domorodaca, nasilja nad ženama, ljubomorom...

Sam redatelj, dramaturg i glumac u predstavi, Zlatko Paković kazao je - "Krajnje je vrijeme da govorimo o onome što inače ostaje prikriveno sentimentalnim razlozima Othellove ljubomore! Othello, naime, ne stradava od ljubomore, kako se to uobičajeno uzima. On hoće biti ljubomoran, da se ne bi suočio s istinom da sam nije ništa drugo do javna kurva u generalskoj uniformi Venecije. On je konvertit, ali i kolaboracionist. Ljubomora je samo iracionalni, nesvjesni poriv kojim rukovode duboko potisnuti socijalni i politički razlozi, inkarnirani u Othellove emocije i u Othellovu čulnost. Pred nama je, dakle, velika priča o ideološkom dresiranju čulnosti i emocionalnosti čovjeka. Nešto je trulo u ljubavi koju smo svikli da ljubimo!"

I da, ovakav Shakespeare uistinu još nije viđen na kaštelanskim daskama. Strast, ljubomora i ljudska netrpeljivost ispričani su na uvjerljiv način uz dozu eksplicitnog seksa i nasilja, rekli bi taman da priču učini snažnom, a poruka da zvoni u glavama i u nadolazećim danima. To bi i trebao biti cilj teatra, zar ne?

Odlične uloge i transformacije iz lika u lik dali su Hrvojka Begović, Juraj Aras i Zlatko Paković.

 

Foto: Mitch odd za PGK

 


KOMENTARI: