OVOG PETKA U KAŠTEL SUĆURCU
U organizaciji Društva za očuvanje kulturne baštine "Bijaći" ovog petka, 15. srpnja u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu biti će upriličeno otvaranje izložbe slika Ante Tadića. Otvaranje je predviđeno za 21 sat.

Anto Tadić rođen je 1947. u Velikoj Brusnici u Hrvatskoj Posavini. Pedagošku akademiju završio je 1975. godine u Splitu. Živi i radi u Splitu i u Okrugu Gornjem na otoku Čiovu.  Izlagao je samostalno, te je sudjelovao na brojnim  skupnim izložbama. Član je Hrvatskog društva naivnih umjetnika.

Anto Tadić  kao mladić doselio se iz rodne Posavine  u Split  radi školovanja  na tadašnjoj Pedagoškoj akademiji, ponijevši sa sobom mladenačke  crteže i slike rađene uljem na staklu. U Splitu je ostao, suživio se s mediteranskim ambijentom  i postao Ante. Uz profesionalni rad odgojitelja Tadića ne napušta njegova iskonska potreba da slika i bira izražavati se u duhu naivnog slikarstva u kojem ujedinjuje  geografsko i emocionalno ishodište s  podnebljem  odabranim za daljnji život...

Originalnost Ante Tadića upravo je u slikanju turističkog, mediteranskog ozračja Splita,  s njegovim prepoznatljivim kulisama, drevnom tehnikom ulja na staklu na slobodan i individualan način u ulozi slikara i  neobičnog svjedoka prostora i vremena u kojem se našao. (iz predgovora  Mirele Duvnjak)


KOMENTARI: