hren
 

DANI TRADICIJE
Ovogodišnji, 8. Dani tradicije u Kaštelima, nakon otvaranja eko-etno sajma nastavljeni su u petak navečer na brcu u Kaštel Novom, revijom tradicijskih nošnji i obrtništva, Nostalgija 2017, koja je pred Kaštelane i goste  donijela pravo bogatstvo narodnih nošnji  i običaja kaštelanskog kraja.

Tijekom cijele večeri namjera organizatora bila je predstaviti Kaštela, na jedan poseban način, kroz pjesmu i ples pa je tako publika imala priliku vidjeti stare kaštelanske plesove, čuti niz popularnih skladbi, ali i one manje poznate, koje govore o Kaštelima. Isto tako, predstavljene su i kaštelanske nošnje, od radnih i dnevnih do svečanih, koje je izradio Nikola Kapetanović, a publika je imala priliku još jednom se diviti zlatovezu i maramama Mirjane Ojdenić.

U toj namjeri organizatorima, kaštelanskoj Turističkoj zajednici i udruzi Šušur, pomogle su članice ženske vokalne skupine Kaštelanke, Nedo Kovačev, članovi KUD-a Putalj, koji su bili svojevrsni manekeni te članovi KUD-a Ante Zaninović i ostali,  kao i djeca koja su ove večeri prikazala nekoliko starih igara.

Za gastronomsku ponudu ove večeri bili su zaduženi članovi PŠD Srdela iz Kaštel Starog, kao i gosti iz Slovenije, a prihod od prodaje jela išao je za humanitarnu akciju pomoći Ivani Boras. Za ovu humanitarnu akciju ove su večeri donacije prikupljale i mlade članice udruge Sv. Jeronim.

Dani tradicije u subotu se nastavljaju na brcu u 21 sat, kada je na rasporedu međunarodna etno večer, u kojoj će publika imati priliku, kroz nastupe folkloraša, proći cijelu Hrvatsku i dio Slovenije.

Foto: Ivana Topić

 


KOMENTARI: