hren

MANIFESTACIJA U PREDSEZONI
Osim Adventa u Kaštelima i Kulturnog ljeta, Kaštela su od utorka navečer bogatija za još jednu manifestaciju koja objedinjuje cijeli niz manjih manifestacija i događanja, Kreativno proljeće u Kaštelima.

Projekt je to kojeg zajedno realiziraju Grad Kaštela i javna ustanova Rera, a o njemu je na svečanom otvaranju više govorio pomoćnik ravnatelja Rere, Srećko Radnić.

- Ovaj projekt, ili da ga nazovemo proizvod, nastao je na ideji o popularizaciji priče o kreativnim industrijama. U Reri smo, zajedno s hrvatskim klasterom kreativnih industrija, krenuli s idejom da napravimo priču o kreativnom proljeću, kako bi obogatili predsezonu i predstavili sve kreativne potencijale na području gdje se projekt bude realizirao. Razmatrali smo gdje to napraviti, Split je bio prevelik, Kaštela taman, tu imamo jednu bogatu scenu udruga, bogat društveni život i popriličan broj ljudi koji su zainteresirani napraviti nešto za svoj grad. Isto tako, naišli smo na podršku Grada te smo zajedno krenuli u realizaciju ove ideje – naveo je Radnić.


Srećko Radnić

Kreativno proljeće objedinit će tako društvena događanja u Kaštelima nakon Uskrsa do prve polovice lipnja, a ove prve godine, kroz sedam tjedana, to su razna predstavljanja knjiga i publikacija, akcija Lipa su lipa moja Kaštela i Praznik cvijeća, različita predavanja, smotra dječjeg stvaralaštva, Dan muzeja, Dan knjige, Fešta o boba i druga događanja.

- Sva događanja, koja se inače odvijaju u ovom razdoblju u Kaštelima, željeli smo staviti zajedno u jedan sustav, a bit će tu još nekih novih projekata. Ideja nam je da slijedeće godine Kreativno proljeće podijelimo po tjednima pa će tako biti jedan tjedan namjenjen crljenku, jedan tjedan bobu, jedan tjedan Miljenka i Dobrile i slično - najavio je Srećko Radnić.

Ovom prilikom predstavljen je projekt Ulica kaštelanskog crljenka, a o njemu je govorio jedan od onih koji su radili na projektu, Dragan Žuvela.

- Uz predstavljanje kreativnih industrija željeli smo oblikovati i jednu kreativnu ulicu, u kojoj bi se odvijala većina tih kreativnih događanja. A u Kaštelima je to ulica koja se uz more proteže diljem Kaštela, u kojoj se sve što se događa, događa upravo tu uz more, u starim jezgrama, na rivama, u dvorcima. A nazvali smo je Ulica Kaštelanskog crljenka u spomen na otkriće Kaštelanskog crljenka – čulo se ove večeri.

Potporu cijelom projektu Kreativnog proljeća te projektu Ulice Kaštelanskog crljenka dala je i kaštelanska Turistička zajednica.

- Kreativno proljeće je mogućnost dodatne turističke ponude i produljenja turističke sezone, a u skladu s tim i većeg broja gostiju te dodatnih prihoda za sve koji se posredno ili neposredno bave turizmom – zaključila je direktorica TZ, Nada Maršić.

Svi koji su nazočili otvaranju Kreativnog proljeća u Kaštelima imali su prilike vidjeti i kušati dio bogate kreativne autohtone kaštelanske gastro ponude, koju su pripremili kaštelanski vinari te kušati crljenak kaštelanski.

- Sve je domaće, naš brend sipa i bob, srdele na sauru, dimljena palamida, kaštelanska pogača, mladi sir sa zapečenim pomama, lešani inćun, carpaccio od lubina, kruščići s aromatskim travama...  – upoznao je sve prisutne s jelima Jakov Bedalov.

Večer je donijela zaključak kako će Kreativno proljeće,  zajedno sa svim što Kaštela pružaju, mogućnost razvijanja turizma posebnih interesa i slično, zasigurno u Kaštela dovesti veći broj gostiju koji će moći uživati u kreativnosti svojih domaćina.

Foto: Ivana Topić (PGK)


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij