O NEANDERTALCIMA I MODERNIM LJUDIMA U EUROPI
U organizaciji Muzeja Grada Kaštela i Filozofskog fakulteta u Zagrebu, tijekom protekla tri dana u Kaštel Lukšiću je održan međunarodni znanstveni skup pod nazivom „„Prapovijesni lovci skupljači i ratari na Jadranu i susjednim područjima“, koji je okupio više svjetskih stručnjaka iz područja arheologije i antropologije.

- Ovaj skup organizirali smo u povodu 20. obljetnice početka istraživačkih radova na lokalitetu Mujina pećina, koji se pokazao kao značajan  paleolitički lokalitet za cijelu Dalmaciju, a koji je prvi lokalitet istražen francusko-američkom metodom.
Skup je donio dosta novih saznanja o paleolitiku, kamenom dobu, bakrenom razdoblju i neolitiku, kao i o neandertalskim ljudima, potom modernim ljudima, njihovom životu međusobno, o nestajanju jednih, a pojavljivanju drugih i  te prvim sjedilačkim kulturama i lokalitetima – kazala je predsjednica Organizacijskog odbora, Ivanka Kamenjarin.

Među brojnim događanjima na ovom simpoziju, najveće zanimanje sudionici su pokazali za predavanje Freda H. Smitha, profesora s državnog sveučilišta u Illinoisu,
Na tom predavanju profesor Smith objasnio je asimilacijski model koji je postavio prije mnogo godina, koji objašnjava odnos  neandertalaca i ranih modernih ljudi.

- O tome su se dugo godina vodile svojevrsne bitke znanstvenika, što se dogodilo, zašto su neandertalci nestali kad su došli anatomski moderni ljudi iz Afrike preko Bliskog istoka u Europu, kako je to izgledalo, jesu li ih potpuno zamijenili ili ne.
Zanimljivo je da u zadnje vrijeme genetička istraživanja potvrđuju taj asimilacijski model koji je Fred Smith postavio davno prije, odnosno da su neandertalci polako bili asimirani u modernu populaciju i da je dolazilo do miješanja te dvije populacije – komentirao je temu predavanja predsjednik Znanstvenog odbora Igor Karavanić.

Fred Smith na predavanju je govorio i o svom sudjelovanju u istražiačkim radovima na hrvatskim lokalitetima u Krapini i Vindiji, kao i svoje sudjelovanje u istraživanju Mujine pećine.
Predavanje je održano na engleskom jeziku, a za sve sudionike bilo je osigurano praćenje predavanja uz simultani prijevod.

Ovaj znanstveni skup, osim širih znanstvenih tema o ljudima koji su naseljavali područje Jadrana i Europe, ujedno je pokazao i vrijednosti razičitih arheoloških djelovanja na prostoru Kaštela, kojih će, zahvaljujući angažmana Muzeja Grada Kaštela, biti i u budućnosti.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari (1)

  • (Gost_6485)

    a ća bonacin nije stavija slušalice? oli on zna ingleški a nije se nikad maka iz mašograda

    oko 2 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara