hren

ODRŽANA 24. ČAKAVSKA VEČER ŠKOLE BIJAĆI
U organizaciji Osnovne škole Bijaći iz Kaštel Novog, a u povodu Marulićevih dana, u sućuračkom kinu Sv. Juraj održana je tradicionalna 24. ČAkavska večer pod nazivom„ČA si lipa Dalmacijo, jubav si moja zauvik!“

Na početku programa kojeg su vodili Lucija Carev i Joško Vukšić, sve nazočne u prepunoj sali, pozdravila je ravnateljica OŠ Bijaći Jadranka Šošić, koja je zahvalila svim djelatnicima, roditeljima i učenicima škole, sponzorima, institucijama i ostalima koji su pomogli da se tradicija čakavske večeri nastavi.

U ime Agencije za odgoj i obrazovanje nazočnima se obratio predstojnik splitske podružnice Vlade Matas, u ime Ureda državne uprave u Splitsko - dalmatinskoj županiji zamjenik predstojnika Neven Ćurković, u ime Ministarstva obrazovanja Jurica Botić, voditelj službe prosvjetne inspekcije u Splitu, u ime splitsko-dalmatinskog župana Denis Ivanović, uedno i predsjednik Gradskog vijeća te zamjenik kaštelanskog gradonačelnika Mili Novak.
Svi su govornici čestitali školi Bijaći na naporima i uloženom trudu u dugogodišnjem njegovanju čakavice te istakli značaj ovoga projekta i izrazili potrebu i želju da se ovaj rad na očuvanju jezične baštine nastavi i dalje.

U glavnom događanju večeri školska dramska grupa Dračice izvela je dramoletČA su naši posli“autorice prof. Vinkice Britvić kojeg su, kao i prethodnih godina, režirale učiteljice Katja Bašić i Sandra Špika.
Dramolet „ČA su naši posli“ isječak je iz životne svakodnevice malog dalmatinskog priobalnog mjesta koje, na sebi svojstven način, doživljava i tumači neumitne promjene uzrokovane globalizacijom, migracijama i tehnološkim napretkom 21. stoljeća.
Ipak, iako je svojom fizionomijom podložno promjenama, ono još uvijek odražava mentalitet jedne tipične dalmatinske sredine. Njeni stanovnici, bez obzira na zadane okolnosti, zadržavaju karakternu autohtonost i originalnost svojstvenu Dalmaciji i Dalmatincima.

- Kao što sugerira sam naslov dramoleta, protagonisti svojim postupcima i komentarima utjelovljuju jednu od neizostavnih ljudskih karakternih osobina – radoznalost. Ma koliko oni to nijekali, akteri se zabavljaju „metenjen isprid tuji vrat“, istodobno nesvjesni vlastitih nedostataka i nesavršenosti. Tako odražavaju psihologiju jedne, iako dotaknute promjenama, još uvijek male sredine u kojoj je „susjedovo dvorište“ uvijek zanimljivije i „šporkije“ od vlastitoga. Veći dio radnje odvija se u frizerskom salonu kao mjestu svakodnevne razmjene (dez)informacija, aktualnih dogodovština, „malomišćanski novitadi“. Fizički izgled, podrijetlo, imovinsko stanje, političko ili vjersko opredjeljenje tako postaju predmetom  rasprave i analize u kojoj baš nitko ne ostaje pošteđen kritike. Upravo su to, rekli bismo, „naši posli“ kojima mještani krate svoju svakodnevicu- bio bi kratki opis onoga što su djeca i mladi, uz pomoć profesora, ove večeri prikazali na pozornici.

Osim u predstavi, publika je ove večeri, uživala u pjesmama estradne zvijezde, neponovljive Meri Cetinić. Svoju čakavsku poeziju originalno je i dojmljivo predstavila pjesnikinja Slavica Pažanin.
Izvedbom čakavskih stihova Tomislava Najeva popularni glumac Robert Kurbaša prenio je nazočnima ljepotu iskona.
Bijaćke meštrovice, klapa učiteljica škole Bijaći, pod vodstvom Ante Gašpardija praizvela je pjesmu Lipa li si, Dalmacijo koju je napisala Vinkica Britvić. U čast nedavno preminulog Kemala Montena, Meštrovice su otpjevale i njegovu poznatu pjesmu Nije htjela.

U duhu očuvanja čakavice, ravnateljica  Šošić najavila je i 5. susret djece i učenika ČAkavaca - Dica i ČAkavica koji će se 21. svibnja 2015. održati u Visu.Foto: Dragan Kovač

 


KOMENTARI:

Stari Komentari (19)

 • najbolji (Gost_6134)

  odlicni ste:):):):)

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6134)

  svaka cast

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1168)

  koliko koštaju gosti

  oko 5 godina prije
 • maRIO (Gost_6118)

  Svakoga dana u svakom pogledu..................... pa tako 24 godine.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_6373)

  Jadrankin selfie sa sdpovcima

  oko 5 godina prije
 • (Gost_2614)

  Bilo kuda Kid svuda

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7183)

  Učiteljice pjevaju, plesu, paradiraju a Dica do 4 razreda već na repeticije. Nije stara garda plesala, pjevala al su Dica znala jel ih se učilo. Danas Dica glupa! Ma nemoj, a da nisu učiteljice glupe?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9111)

  I ova čakavska večer pridonijela je na očuvanju kuiturnog i ncionalnog identiteta prikazujući bogatsvo Hrvatskog jezika. Posebnost 24 čakavskih večeri je u tome, da bi se izreklo neslaganje sa postupcima gradske vlasti, predstava i tekst asocira na Marina Držića i njegov odnos prema vlastima u Dubrovačkoj repulici u šesnastom stoljeću, kad se kritika mogla izreći kroz komediju i predstave. Bilo bi lipo da oni na koje se odnose poruke i detalji iz predstave "Ča su naši posli" nadrastu svoj ego, jer oni ipak obnašaju javne uloge u društvu. Zato su se komedije i igrokazi pisali i igrali kad pojedinac izgubi realnost da je on jedan od Nas "Običan čovjek sa svojim manama i vrlinama".
  Molim da se ovo drukčije ne shvati, nego kao poruka da smo svi Mi obični smrtnici.
  Mlada spisateljica Vinkica, lijepo je krenila stopama Marina Držića, ali ne bih volio da kao Dundo Marin žavrši daleko u inozemstvu (Italiji), zato što nemamo svi iste poglede.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8192)

  Svake godine ista predstava. Malo i dosadno

  oko 5 godina prije
 • (Gost_7117)

  Koliko košta cviće? Koje razbacivanje!

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4214)

  Biče se ilo posli u baletnoj

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1228)

  Da Marin Držić, ovome bezvremenskom dramskom tekstu ni Moliere ni Shakespeare nisu ni do kolina. Još da će naša autorica morati zbog zlih političara odseliti u inozemstvo je vrhunac. Bravo.
  Neće joj biti teško trčati bude li u onako kratkoj suknjici koju je kao pedagog i prosvjetni radnik izložila pred publikom na "daskama koje život znače".

  oko 5 godina prije
 • (Gost_8712)

  A kojin jezikom govori "gradonacelnik" sedan seli na moru?

  oko 5 godina prije
 • (Gost_9216)

  Vrhunac ne krejanosti, ako se učenici koriste za političko špotavanje u scenskom nastupu.
  Držiću su glumili odrasli, a ne djeca.
  Ovo je vrh edukacije u odgojno-obrazovnom radu sa učenicima jedne elitne kaštelanske institucije.

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1154)

  jadranka usput bih vas upitao zbog čega ste ignorirali predstavnike grada i županie koji su glavni pokrovitelji vaše predstave.Jer gledajući ove slike na Portalu u sredini prvog reda sjede ljudi koji nisu zaslužili bit ispred Denisa i Milia,a njih dvojicu ste stavili na mjesta da ih možeš jedva vidjet s konočalom,Udovičiću ovo nije uredu vi kao Gradonaćelnik bih morali pozvat i pitat jel ovo stranački skup, ako ste vi glavni pokrovitelj imate potpuno pravo pitat nama je svima jasno da ovo nije bio skup hdz a vama??

  oko 5 godina prije
 • (Gost_4126)

  A nepotizma! Kćer joj je navodno autor. Pari da nema u Bijaćima kadra. Biće mama sve napisala..

  oko 5 godina prije
 • (Gost_3706)

  A kad joj političari tribaju dat glas za fotelju onda ne piše po Držiću .... prozirno

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1936)

  opet napad na hdz od jadre,samo vi brišite

  oko 5 godina prije
 • (Gost_1599)

  nepotizam na djelu, pametnome dosta. Odurno je za što se koriste ovakve manifestacije.

  oko 5 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij