U SKLOPU PROJEKTA KASTEL REZIDENCIJA
Prije nekoliko godina kaštelanska umjetnica Sunčica Perišin Kuzmanić započela je zanimljiv i po mnogočemu jedinstven projekt naziva „Kastel rezidencija“ sa ciljem da umjetnici is cijelog svijeta mogu doći na neko vrijeme u Kaštela i stvarati radove u njenom ateljeu, 500 godina staroj kući na brcu u Kaštel Kambelovcu.

Jedini uvjet besplatnom boravku i korištenju ateljea bio je da projekti gostujućih umjetnika budu, na neki način, inspirirani okuženjem u kojem borave. Da otvore oči nama, koji smo prestali vidjeti ljepotu u našem svakodnevnom svijetu i pokažu nam kroz svoju umjetnost, što to vidi netko tko se po prvi put nađe u Kaštelima.

Do sada "Kastel rezidencija" postala je scena filma Ivana Perića, inspiracija za Rimskog pisca, poetu iz Abruzza te inspiracija umjetnicima iz Meksika, Švicarske, Londona, Rima, a već godinama svakodnevno stižu pisma iz svih krajeva svijeta od umjetnika koji predlažu projekte, žele boraviti u Kaštelima, upoznati barba Marka u brdu, i ribare u Dujića, doživjeti čari koje ih mame u opisu Kastel umjetničke rezidencije.


Sunčica Perišin Kuzmanić

-"Nedavno mi je stiglo pismo od Jaime Gastelle, mlade slikarice iz države Kolorado u SAD-u, koja se nakon fakulteta sama uputila u čarobnu Evropu slikati uzdržavajući se svojim radom . Njena priča podsjetila me je na moj  početak nakon akademije, glad za otkrićem egzotičnih zemalja i želja da se stalno stvara, te me navelo da ju ugostim i pripremam program rezidencije .
Jaime je jučer sletjela i sa aerodroma otišla ravno na Kozjak, na jezera iza Malačke, u susret ekipi planinara sa Starog doma, gdje je veselo kaštelansko društvo uvelo u stanje stvari kod nas, uz bokun mesa sa gradela i vina iz pota", - priča nam Sunčica.

Sljedećih deset dana Jaime će lutati  Kaštelima, Splitom, otići sa planinarima i do Velebita, te će slikati i stvarati umjetničke radove koje će i izložiti zajedno sa ostalim radovima stvorenim na putovanju. Kolekcija slika akrila na platnu dokumentira put umjetnice od kuće preko Firenze, Torina, Rima, Genove,  Minhena, Splita i Kaštela, te maštanje o ponovnom  susretu sa svojim gradićem Loveland u Koloradu.


Jaime Gastelle

U petak, 17. travnja u 21 sat, otvara se izložba Jaimenih radova u prostorima udruge Cukuni u Splitu koja van sezone maškara svoje prostore upotrebljava za promociju uživanja u kulturi, te predstavlja  događaje iz svih područja umjetnosti, a u tim malo alternativnim i skrivenim prostorima povremeno se može naići na prave dragulje poput izložbe slika Jaime Gastelle.

Za one koji žele bolje upoznati umjetnicu te iskoristit njen dolazak kako bi naučili nešto o slikarstvu na otvorenom. U četvrtak, u 17 sati u Galeriji umjetnina u Splitu, Jaime će održati prezentaciju o svojim radovima te voditi radionicu slikanja na otvorenom naziva„Streets of Split“ za sve zainteresirane, bili oni početnici koji žele naučiti nešto o crtanju i slikaju ili umjetnici koji se žele pridružiti ugodnoj prigodi.

Svi su dobrodošli na otvorenje Jamiene izložbe uz popratni DJ glazbeni program. Otvorenje izložbe je u petak u 21 sat, istočno od Voćnog trga u Splitu (Mihaelova širina 1a, 3 kat) u prostorima Karnevalske udruge Cukuni.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij