hren
 

OTVORENA ARHEOLOŠKA IZLOŽBA O SREDNJOVJEKOVNOM SELU
Izložba Tonća Burića iz Muzeja hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, koja nosi naziv „Baba lokva srednjovjekovno selo“, službeno je otvorena u Nadbiskupskoj palači u Kaštel Sućurcu, a svi zainteresirani mogu je pogledati do 6. travnja.

Na otvaranju izložbe, koja predstavlja rezultate istraživanja na lokalitetu Baba lokva na području današnjeg naselja Plano, govorila je ravnateljica Muzeja Grada Kaštela Ankica Babin, a o detaljima otkrića i istraživanja, povijesnim okolnostima i važnosti ovog vrijednog nalazišta govorio je autor Tonći Burić.

Ovo srednjovjekovno selo, jedno od rijetko pronađenih ovakve vrste u Hrvatskoj, otkriveno je 2007. godine, na samom sjeverozapadu Kaštelanskog polja, kada su arheolozi otkrili cijelu srednjovjekovnu nastambu u kojoj su pronađeni različiti metalni, keramički i ostali sitni materijali. Pronađeni su suhozidi s unutarnjim i vanjskim zidovima napravljenim od većeg kamenja, dok je središnji prostor nastambe bio ispunjen sitnim kamenim materijalom. U kući je, prema istraživanju živjelo do 6 osoba.
Donji dijelovi kuće datiraju iz 14. stoljeća, dok su gornji izgrađeni tijekom 16. i 17. stoljeća.
U blizini sela nalazi se lokva, koja je služila za napajanje, a cijelo selo bilo je svojevrsna crta razgraničenja između mletačkog i turskog teritorija. Pretpostavlja se da je ovo selo posljednje napušteno pred najezdom Turaka.

Uz Tonća Burića u kataloškoj obradi pojedinih vrsta nalaza sudjelovali su Marijeta Babin, Ivana Anterić i Marica Milić, a likovni postav ove izložbe napravio je Miran Palčok.

Foto: Ante Majić


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij