hren
U kaštelanskom dvorcu Vitturi svečano je obilježena 141. godišnjica osnivanja prve čitaonice i 101. godišnjica postojanja prve knjižnice u Kaštelima. Podsjetimo, 7, prosinca uzet je za Dan knjižnice, jer se taj dan spominje u najstarijem dostupnom dokumentu iz 1894. godine , a radi se o Pravilniku Društva hrvatske čitaonice u Novome kod Trogira, u kojemu se kaže da je knjižnica osnovana sa svrhom: "Gajiti hrvatski jezik i promicati naobrazbu i uljudnost među svimi društvenirni stališi".

Kao samostalna gradska knjižnica postoji od 1998., a do tada su odjeli u Kaštel Sućurcu, Gomilici, Starom i Novom bili u sastavu splitske knjižnice "Marko Marulić". Od tada je otvoren novi odjel u dvorcu Vitturi, pred otvaranjem je odjel u Kaštel Kambelovcu, a pred preseljenjem je i dječji odjel u veći promijenjeni prostor uz Gradsku sportsku dvoranu.

Ravnateljica Gradske knjižnice Ivanka Batina istaknula je veliko značenje organiziranja književnih večeri, promocija knjiga, s ciljem da se s korisnicima uspostavi bliskiji i kvalitetniji kontakt. U sklopu ove svečanosti predstavljena je i prva knjiga koju je izdala Gradska knjižnica Kašteia, autora Hrvoja Budiše, pod nazivom "Odrastati — zbornik radova".

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari

  • Nema komentara
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij