NACIONALNO HODOČAŠĆE
Kako je za sućurac.info izvjestila Renata Dobrić, oko 5000 vjernika iz svih nadbiskupija i biskupija u Hrvatskoj, sudjelovali su prošlog tjedna na nacionalnom hodočašću na grobove apostola sv. Petra i sv. Pavla u Rim, u povodu Godine vjere i u povodu osobitog iskazivanja zahvalnosti svetome ocu Benediktu XVI. za apostolski pohod Hrvatskoj u lipnju prošle godine.

Hodočašće je organizirala Hrvatska biskupska konferencija, a u ime Splitsko-Makarske nadbiskupije agencija “Ichtis”, čiji su vodiči, putujući do Rima s kaštelanskim vjernicima u autobusima, za vrijeme putovanja vjernike upoznali su brojnim talijanskim znamenitostima, s poviješću Rima i njegovim znamenitostima.
S ciljem proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje na hrvatsko tlo, hodočasnici iz Splitsko-makarske nadbiskupije su u ponedjeljak pohodili Asiz, u kojem su posjetili bazilike i grobove sv. Franje i sv. Klare te rodnu kuću sveca, dok su u bazilici sv. Marije Anđeoske, u kojoj se nalazi i crkvica Porcijunkula, slavili euharistiju, pri čemu je propovijedao dubrovački biskup Mate Uzinić. Slijedećeg dana vjernici su se okupili u bazilici Sv. Pavla izvan zidina u Rimu na misnom slavlju na hrvatskom jeziku, te su posjetili katakombe i baziliku Sv. Marije Velike.

Mons. Ivas o zdravstvenom odgoju

Nakon audijencije kod Svetog Oca na Trgu sv. Petra u Vatikanu, hodočasnici Splitske metropolije u srijedu su pohodili još jednu papinsku baziliku , onu sv. Ivana Lateranskog. Koncelebrirano euharistijsko slavlje predvodio je šibenski biskup Ante Ivas, a koncelebrirali su splitsko-makarski nadbiskup Marin Barišić i dubrovački biskup Mate Uzinić.

Mons. Ivas je, uz ostalo, rekao kako su hrvatski biskupi na audijenciji s Papom bili ponosni na to kako su Hrvati, koji su bili najbrojniji, glasno i srdačno pozdravili Papu na audijenciji. Nakon naviještenog evanđelja o rođenju Ivana Krstitelja za kojeg je njegov otac Zaharija tražio da se zove Ivan, biskup Ivas je u propovijedi rekao kako svi vjernici okupljeni na ovoj misi u lateranskoj bazilici imaju svoja imena i svoje identitete, ali i jedno zajedničko ime, a to je da su kršćani. Upozorio je i na sve one pojave i događanja kojima se to ime želi uništiti. Kao primjer naveo je i zdravstveni odgoj u hrvatskim školama koji jednim dijelom svog programa to ime i identitet urušava.

Bazilika sv. Ivana Lateranskog poznata je kao majka svih crkava, to je katedrala rimskog biskupa, a podignuta je nakon što je kršćanstvo dobilo slobodu u Rimskom Carstvu 313. godine. Sljedeće godine kršćanski svijet će obilježiti 1300. obljetnicu slobode kršćanstva.

Došli smo vidjeti Petra!

Središnje euharistijsko slavlje na Hrvatskom zahvalnom hodočašću u Rim, ispred pet tisuća hodočasnika Crkve u Hrvata, služio je u četvrtak u Papinskoj bazilici sv. Petra u Vatikanu zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, u suslavlju s predsjednikom Hrvatske biskupske konferencije đakovačko-osječkim nadbiskupom Marinom Srakićem, generalnim tajnikom Biskupske sinode u Rimu nadbiskupom Nikolom Eterovićem, petnaest biskupa i oko 250 svećenika.

Na grobu Apostolskoga prvaka sv. Petra kardinal Bozanić je u pozdravnoj riječi podsjetio da je prije 50 godina upravo u toj bazilici u to vrijeme zasjedao Drugi vatikanski koncil pod predsjedanjem bl. pape Ivana XXIII. "Te događaje, kojih se spominjemo, ovdje nekako dotičemo. Dotičemo ova mjesta gdje su toliki prije nas hodočastili", napomenuo je kardinal.

Propovijedajući hodočasnicima Lijepe Naše nadbiskup Srakić je podsjetio kako su Petrovoj stolici došli u pohod da bi na "apostolskim pragovima" ispovjedili vjeru u Boga Oca, Sina i Duha Svetoga.
Nakon pričesne molitve kardinal Bozanić pristupio je podnožju oltara, potom i svi ostali biskupi te su pred grobom sv. Petra molili Molitvu za obnovu dara vjere u zajedništvu Crkve.

Vjernici pohodili svetište u Loretu

Posljednjeg dana boravka u Italiji, u petak 9. studenog, hodočasnici su posjetili katakombe sv. Kalista gdje im je vodič bio salezijanac don Mato Tomas, a zatim su pohodili svetište u Loretu gdje se nalazi kuća Nazaretske obitelji i tu je slavljena euharistija. Predvoditelj misnog slavlja nadbiskup Marin Barišić govorio je o dojmovima hrvatskih hodočasnika od kojih su neki posvjedočili kako su na ovom hodočašću zaista ojačali vjeru. Govoreći o Marijanskom svetištu u kojem se hodočasnici nalaze nadbiskup Barišić je istaknuo kako se i život kršćana treba poput Marijinog sastojati od poslušnosti Božjoj volji, slavlju Boga, povjerenju prema Bogu i stajanja pod križem.

Inače, među hodočasnicima našli su se i vjernici iz sućuračke, lukšićke i gomiličke župe, koji su s ostalim hodočasnicima sudjelovali na središnjem događaju na općoj audijenciji sa Svetim Ocem papom Benediktom XVI i Svetoj misi u bazilici Sv. Petra. A treba napomenuti da je geslo hodočašća bilo "Učvrstimo vjeru, crkveno i narodno zajedništvo!"

 

 

Foto: Ljubica Kovač


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij