TRADICIONALNA ČAKAVSKA VEČER
Nakon cijelog niza aktivnosti,  u četvrtak, 26, travnja, u 19.30 sati, u kino Sali Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, održat će se centralno događanje ovogodišnje, 27. Čakavske večeri škole Bijaći, pod nazivom „Ča bi mi da jubavi ni...“.

DRUŽENJE S KNJIGOM KROZ RADIONICE, IGROKAZE I KNJIŽEVNE TRIBINE
U Kaštelima je ovog ponedjeljka obilježena Noć knjige u svih šet odjela GKK, a glavni program održan je u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu gdje je gostovala vrsna komičarka i poznata spisateljica, šibenčanka Marijana Perinić. Tom prilikom predstavila je svoje tri knjige : “Gore ne može”, “Šaka suza, vrića smija” i posljednju “Jesi online?”, te je izvela i ulomak iz svoje stand up predstave„Dalmatinka“, na temu Dalmacije i muško-ženskih odnosa.

ULJA NA PLATNU POSVEĆENA NJENOM KAMBELOVCU
„Moje malo misto“, naziv je izložbe slika autorice Sunčice Kuzmanić Perišin Tomljanović, otvorene ovoga vikenda u caffe baru „Dujić“ u Kaštel Kambelovcu, kojom se ova mlada, svestrana umjetnica predstavila svojim sugrađanima.

STRUČNI SKUP
Profesori i nastavnici hrvatskog jezika i razredne nastave s područja Splitsko-dalmatinske županije, njih oko 120, jučer su u Kaštel Lukšiću, sudjelovali u radu stručnog skupa pod nazivom „Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi“.

PREDAVANJE POVJESNIČARKE UMJETNOSTI, ANKICE BABIN DUGOGODIŠNJE RAVNATELJICE KAŠTELANSKOG MUZEJA
Posljednje predavanje vezano uz kaštelansku kulturnu baštinu održano je u petak u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu kojeg je pripremila, povjesničarka umjetnosti Ankica Babin i dugogodišnja ravnateljica Muzeja grada Kaštela. Nakon predavanja posjetitelji su imali priliku ići na izlet brodom duž kaštelanske obale. Ciklus od tri predavanja koja su se održala u sklopu manifestacije „Kreativno proljeće“ organizirali su Muzej grada Kaštela u suradnji sa Turističkom zajednicom i gradom Kaštela. Uz domaćina, ravnatelja kaštelanskog Muzeja Ivana Šutu te ravnateljicu TZ Kaštela Nadu Maršić, na predavanju je sudjelovala i kaštelanska dogradonačelnica Jadranka Matok-Bosančić.

CJELODNEVNO DRUŽENJE S KNJIŽEVNICOM KROZ TRI TRIBINE
Književnica Sonja Smolec jučer je bila cjelodnevni gost Gradske knjižnice Kaštela. Nakon druženja s djecom 2. i 6. razreda kaštelanskih osnovnih škola u knjižnici u Kaštel Starom, u večernjem terminu u Kaštel Sućurcu je održala multimedijalno putopisno predavanje.

OVOG PETKA U KAMBELOVCU
Izložba naziva „Moje malo misto“ autorice Sunčice Kuzmanić Perišin Tomljanović ovog će se petka, 20. Travnja otvoriti u CB Dujić u Kaštel Kambelovcu. Otvaranje izložbe zakazano je za 19 sati.

OVOG PETKA U SUĆURCU
U nizu predavanja koje je ovog tjedna organizirao Muzej grada Kaštela, a u sklopu manifestacije Kreativno proljeće 2018., u petak, 20. travnja, u Nadbiskupskom kaštelu u Kaštel Sućurcu, s početkom u 11 sati, zainteresirani će imati priliku poslušati predavanje pod nazivom „Kaštelanska kulturna baština“.

ČAKAVŠTINA U HRVATSKOM JEZIKU
Nakon što su održane čakavske radionice, program 27. Čakavske večeri škole Bijaći nastavlja se u petak, 20. travnja, kada je na rasporedu stručni skup pod nazivom „ Čakavština u hrvatskom jeziku i hrvatskoj kulturi“, koji će se održati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću, s početkom u 16 sati.

BURIĆ KAO VODIĆ KROZ POVIJEST
U sklopu manifestacije Kreativno proljeće održano je sinoć u dvorcu Vitturi predavanje dr. sc. Tonča Burića pod nazivom „Kaštela prije Kaštela“ . Tijekom predavanja je Burić, inače arheolog, jedan od najvećih poznavatelja srednjeg vijeka na ovim prostorima i dugogodišnji kustos u Muzeju hrvatskih arheoloških spomenika u Splitu, govorio o srednjovjekovnoj povijesti ovog prostora i najvažnijim arheološkim nalazištima.

KNJIGU JE PREDSTAVILA  AUTORICA, VIŠNJA STAREŠINA
„Hrvati pod KOS-ovim krilom: Završni račun Haaškog suda“  naziv je nove knjige novinarke i publicistkinje Višnje Starešine koja je sinoć promovirana u Nadbiskupskom kaštelu u Sućurcu. O knjizi je govorila sama autorica, koju je predstavila u ime organizatora, Gradske knjižnice Kaštela Renata Dobrić i Udruge Benedikt, psihologinja Doris Grgurin.

PREDAVANJE O KAŠTELANSKIM KAŠTELIMA
Priča o kaštelanskim dvorcima, utvrdama i kulama, koje je u utorak navečer ispričao arheolog i povjesničar Ivan Alduk, pročelnik Konzervatorskog odjela u Imotskom, zainteresirala je Kaštelane i goste, koji su ispunili izložbeni prostor dvorca Vitturi u Kaštel Lukšiću.

FESTIVAL VIDIK
Centar za kulturu Omiš, Gradsko kazalište mladih Mali princ i Dramski studio Ilirik predstavili su sinoć kaštelanskoj publici u Kulturnom centru u Kaštel Lukšiću predstavu „Otok sreće“. Suvremena duhovna drama autorice Silvane Dragun u režiji Petra Buljevića gostovala je u Kaštelima u sklopu Hrvatskog aktivističkog festivala Vidik fest u organizaciji Hrvatske udruge Benedikt iz Splita.

KREATIVNOST DJECE I MLADIH
U osnovnoj školi Bijaći u Kaštel Novom i službeno je završen 3. natječaj „ČA u versin, riči i pinelu“, koji se proveo u sklopu 27. ČAkavske večeri  „ČA bi mi da jubavi ni...“, a najboljim sudionicima tog natječaja dodijeljene su i prigodne nagrade.

Kazališna predstava „Otok sreće'' u izvedbi Centra za kulturu Omiš, Gradskog kazališta mladih „Mali princ“ i Dramskog studija Ilirik predstavit će se kaštelanskoj publici u utorak, 17. travnja, s početkom u 19,30 sati, u Kulturnom centru u Kaštel Lukšić u sklopu programa Hrvatskog aktivističkog festivala Vidik fest. 

PISAT ĆE SE I LJUBAVNA PISMA
U sklopu tradicionalne Čakavske večeri, koju 27. put organizira osnovna škola Bijaći, treću godinu zaredom održao se i natječaj ČA u versin, riči i pinelu, a dodjela nagrada i priznanja sudionicima natječaja bit će održana u petak, 13. travnja, u 13 sati u prostoru škole u Kaštel Novom.

ODRŽANO PUTOPISNO PREDAVANJE JURICE GALIĆA JUKE
U organizaciji Gradske knjižnice Kaštela u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću ove se srijede održala zanimljiva putopisna tribina avanturista i putopisca Jurice Galića Juke naziva „Rapa Nui“.  Ovaj Splićanin, po struci poštansko-telekomunikacijski tehničar, ali poznatiji kao kolumnist, putopisac, bloger, fotograf, predsjednik i osnivač udruge „The Mladichi“ i suradnik časopisa Meridijan predstavio je Kaštelanima svoje putovanje po Južnoj Americi. 

Putopisnu tribinu Jurice Galića Juke „Rapa Nui“ Gradska knjižnica Kaštela organizira u srijedu 11. travnja u 19.30 sati u dvorcu Vitturi u Kaštel Lukšiću.

RADIONICA NATAŠE PAVLOV
U prostoru Kaštelanskog kazališta u nedjelju 8. travnja od 10.30 sati održat će se dvosatna radionca  koja uključuje rad na sebi i pokretu preko improvizacije pokreta i plesa. Riječ je o radionici i istraživanju pokreta preko improvizacije pokreta i plesa koje će voditi Nataša Pavlov.

BOGATSTVO TRADICIJE
U ponedjeljak navečer, 2. Travnja u 20 sati, u kinu Sv. Juraj u Kaštel Sućurcu, održat će se koncert KUD-a Putalj, na kojem će se predstaviti sve generacije i sekcije ovog društva.

PRVA KATEGORIJA INSTRUMENTA TRUBA
Nakon osvojene prve nagrade na regionalnom natjecanju u Imotskom kao jedini predstavnik kaštelanskog odjela Glazbene škole Josipa Hatzea iz Splita,  na 56. Državnom natjecanju učenika i studenata glazbe i plesa, u 1. kategoriji instrumenta truba nastupila je Cvita Jerkunica, učenica prof. Ive Jerkunice.  Nastupajući uz klavirsku korepeticiju profesora Vinka Buble osvojila je prvu nagradu.