Dorijan Brčić iz Kaštel Novog osuđen je prije na sudu u Danskoj na 12 godina zatvora. Isto toliko dobio je i 36-godišnji Srbin Slavko Penić. Ovu dvojicu muškaraca dovodi se u vezu s 28,3 kilograma kokaina koji je u veljači prošle godine bio skriven u hladnjači u danskoj luci Fredericia. Presuda je nepravomoćna, a muškarce će se deportirati iz Danske, samo se ne zna točno kada, piše Slobodna Dalmacija.

Brčić nije uhićen na licu mjesta u luci, kao Srbin Penić kad je pokušao doći do kontejnera s drogom, nego je, kako tvrdi danski sud, uspio pobjeći danskoj policiji i izbjeći uhićenje. Nakon toga je Danska za njim izdala međunarodnu tjeralicu te je Brčić uhićen u njemačkom Frankfurtu par mjeseci poslije, te je izručen Danskoj, u čijem zatvoru boravi već jedanaest mjeseci čekajući kraj suđenja.

Iako danski sud u nepravomoćnoj presudi tvrdi, a tako pišu i sve danske novine, da su i Brčić i Penić bili prisutni u luci Fredericia rano ujutro 1. veljače 2020., Dorijanov otac Josip Brčić kaže nam da to nije točno, piše Slobodna.

– Danske novine pišu da je policija prethodno dobila dojavu da je kokain skriven u određenom spremniku u luci i da će ga ljudi pokupiti u roku od nekoliko dana. Stoga je prije dolaska muškaraca policija postavila video nadzor u luci, a drogu je zamijenila brašnom.

Brčić i Penić osuđeni su zbog pokušaja preuzimanja teške droge koju su htjeli preprodati. Prema policiji, pronalazak droge te količine rijetko se događa.

– Rijetko kad imamo tako velike slučajeve droge. Ovo je vrlo ozbiljan organizirani kriminal koji se odvija preko državnih granica – rekla je zamjenica policijskog inspektora Sønke Iwersen, iz posebne jedinice Odjela za kontrolu imigracije West, u priopćenju za javnost. U ovom se slučaju još uvijek traga za trećim osumnjičenim sudionikom, koji je državljanin Srbije.

Stoga je slučaj također istražio Odjel za kontrolu useljavanja Zapad (UKA Zapad), koji je dio policije Južnog Jutlanda. U slučaju se također surađivalo s njemačkom policijom. Uz 12-godišnju zatvorsku kaznu, obojica su deportirana te im je trajno zabranjen ulazak u Dansku. Dvojica muškaraca izjasnila su se nevinima po optužbama protiv njih, te razmatraju hoće li se žaliti na presudu višem sudu.

Dorijanov otac Josip Brčić ne miri se s činjenicom da će njegov 21-godišnji sin najljepše godine života provesti u zatvoru. Dorijan ima dansku odvjetnicu koju, kaže nam Josip, "on plaća po suho zlato", a za naše novine htio je prokomentirati presudu protiv sina, iako se jako ljutio kad smo jedini pisali o Dorijanovu uhićenju u Frankfurtu.

– Nigdje u toj luci Fredericia nema ni jedne fotografije ili videosnimke ili ikakvog dokaza koji bi govorio da je moj sin bio tamo. On je u Danskoj, istina, bio, ali tjedan dana prije toga, kad je tri dana išao na odmor sa svojom djevojkom i uredno se vratio u Frankfurt, gdje je radio u jednom rent-a-car poduzeću koje je imalo i svoju mehaničarsku radnju. On priznaje da je vozeći po Njemačkoj upoznao razne ljude, ali s tih 28 kilograma kokaina Dorijan nema apsolutno nikakve veze, navodi Slobodna Dalmacija.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno

 
 
 

RAZVRSTAVANJE OTPADA
Razvrstavanjem do nižih računa i čistih Kaštela
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij
PRIKUPLJANJE SVIH VRSTA OTPADA U 2022.
Način prikupljanja miješanog, biorazgradivog i reciklabilnog otpada