hren

Junaku antiratnog plakata pravomoćno šest godina zatvora

Vrhovni sud povećao je kaznu Petru Dukariću za pokušaj ubojstva bivše partnerice u Kaštelima. U rano jutro ušuljao joj se u stan i napao je nožem. Nanio joj je 15 reznih rana. 'Tiho, tiho, nema ti spasa', govorio joj je. Ženu je ostavio u lokvi krvi i pobjegao. Na izlasku joj je dobacio: 'Eto, sada si gotova, sada ti više nitko ne može pomoći.' Uhićen je istog dana na području Varaždina. 

Dukarić je na suđenju u Splitu nepravomoćno osuđen na četiri i pol godine zatvora, no Vrhovni sud uvažio je žalbu tužilaštva te zaključio da je prvostupanjsko vijeće precijenilo olakotne, a podcijenilo otegotne okolnosti. 

'Imajući u vidu iskazanu iznimnu ustrajnost, bezobzirnost i bezosjećajnost optuženika, stav je Vrhovnog suda kako će se strožom kaznom zatvora, moći jasno izraziti jasna društvena osuda zbog počinjenog kaznenog djela, utjecati na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela, ali utjecati i na sve ostale da ne čine kaznena djela, kao i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja', stoji u rješenju Vrhovnog suda.   

Potvrđena je i odluka splitskog suda da se Dukariću odredi sigurnosna mjera liječenja ovisnosti o alkoholu. Radi se, naime, o osobi s dugogodišnjom neliječenom ovisnošću koja može poticajno djelovati na počinjenje novog kaznenog djela.

Dukarić je poznat po anti-ratnom plakatu iz Domovinskog rata. Na fotografiji snimljenoj krajem 1991. godine nedaleko od Novske, tada 19-godišnji Dukarić, pripadnik 1. gardijske brigade Tigrovi, stoji na tenku s maramom na glavi i cigaretom u ustima. U pozadini se vidi grafit s imenom američke rock grupe Guns 'n' Roses.

Na suđenje je tvrdio da se ničega ne sjeća, no sutkinja Ivona Rupić nije mu povjerovala. Obrazlažući presudu, navela je kako je pokazao veliku bezobzirnost i upornost. 

'Žrtva je obilno krvarila, pod je bio pun krvi. Nanijeli ste joj 15 reznih rana, ona se branila jako srčano, nož je grizla zubima', kazala je sutkinja na objavi presude. 

Izvor: Dalmatinski Portal


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij