hren

KAMBELOVČANI JOŠ U ŠOKU
Ponedjeljak prijepodne u centru Kaštel Kambelovca protječe mirno, a mir povremeno remete tek zvukovi građevinskih strojeva u neposrednoj blizini pa se po ničemu ne bi moglo zaključiti da se upravo tu nekoliko sati ranije odigrao krvavi obračun dvije skupine mladića, rezultiravši smrću Marija Boljata te ranjavanjem dvojice sudionika događanja, od kojih je jedan Jozo Čabraja.

A sve se odigralo nekoliko munuta prije 23 sata, na raskrižju Obale kralja Tomislava i Ulice don Klementa Tadina. Mirnu noć i prvi san više susjeda, prekinuli su najprije glasovi sukobljenih i svađa, a potom i pucnjevi, očito ispaljeni u zrak.

- Bilo je tu njih, skoro desetak. Bilo je vidljivo da se radi o dvije protivničke skupine, a kako smo kasnije doznali u tom sukobu Boljat i Čabraja bili su na istoj strani. Dio njih bio je obučen kao da su stigli iz nekog izlaska, a bilo je i onih koji na sebi nisu imali gornji dio odjeće. Počela je tučnjava, doslovno njih nekoliko na jednoga i u jednom trenutku jedan od mladića ispalio je nekoliko metaka u zrak. Nastao je „konfužjun“, nekako su se razišli, ali su se i vratili, a pištolj više nije imao onaj tko je pucao u zrak, već netko drugi. Čuli smo da viče “Aj sad pucaj pič...“ i nakon toga je uslijedilo ranjavanje Čabraje, ali i smrt Boljata koji je nakon cijele te gužve i tučnjave, ležao na podu – dijelovi su iz onoga što nam je ovog dana ispričala nekolicina susjeda, vidno uznemirena svime što im se događalo pod prozorima ove noći.

Jednom od susjeda, jedan od metaka, od njih desetak koliko ih je ispaljeno, završio je u prozoru dnevnog boravka, što govori o opasnosti koja je svima bila nad glavom.

Susjedi kažu i kako su sudionici s mjesta događaja otišli u tri automobila, koja su bila parkirana na kambelovskoj rivi prema Kaštel Gomilici.

Ovaj događaj glavna je tema i mjesnih razgovora ovog dana pa tako postoji nekoliko „scenarija“, od toga da je sastanak protivničkih skupina bio dogovoren, da je meta bio Jozo Čabraja te da mu je Boljat samo priskočio u pomoć, dok druge govore obratno, da je meta bio upravo Boljat, a Čabraja se tu našao. Isto tako mnogi se pitaju čiji je pištolj  i tko je prvi pucao u zrak, s obzirom na sve što se moglo čuti među sukobljenima.

Kako bilo, više o svemu znat će se nakon kriminalističkog istraživanja koje se intenzivno provodi, a upravo zbog kriminalističkog istraživanja pojedini podaci još uvijek nisu za javnost. Određeni mediji su tek objavili da su u vezi s ovim događajem privedene tri osobe.

Smrtno stradali Mario Boljat iz Kaštel Kambelovca, poznatiji pod nadimkom Pajkić, sa svojih 36 godina znao je ponekad biti tema crnih kronika. Još 2008. godine dovodilo ga se u vezu s premlaćivanjem nogometaša Ivice Bančića, a naslovi medija govorili su kako mu se najprije ispričao, a potom ga istukao. Boljat je tada zaradio kaznenu prijavu za napad.

Dvije godine kasnije, Boljata su kod groblja u Kaštel Štafiliću dočekala dvojica maskiranih muškaraca te ga ranili s više metaka, a za taj napad osuđen je Boris Pajić i to zbog priznanja krivnje tek na dvije godine zatvora.

Zadnjih godina Boljat se posvetio sportu i to kickboxingu, iako je bio invalid, a sugrađane je oduševljavao svojim borbama na manifestaciji Rumble in the jungle, koja se nekoliko godina održavala upravo u centru Kaštel Kambelovca. Unatoč svemu, za Boljata poznanici kažu da je bio emotivan i „najgori za samog sebe“, iznoseći nam cijeli niz situacija u kojima je velikodušno znao pomagati drugima,često pokazujući i svoje drugo lice.

Dvadesetdevetogodišnji Jozo Čabraja iz Kaštel Lukšića široj je javnosti poznat po ubojstvu Marina Matijaša prije šest godina.

Njegovi susjedi sjećaju se i eksplozije automobila u centru Kaštel Lukšića, a tada se pretpostavljalo da je eksploziv postavljen pod automobil obitelji Čabraja.

Nakon ubojstvo Marina Matijaša, Čabraja je koncem 2015. godine osuđen na 13 godina zatvora, pri čemu se branio da je pucao bez namjere da nekoga pogodi. Vrhovni sud presudu je ukinuo zbog povrede postupka i naložio ponovljeno suđenje. Zbog početka ponovnog suđenja, ali i Čabrajinih zdravstvenih problema, nakon tri i po godine pritvora pušten je iz zatvora odakle treba dolaziti na ročišta. No, nekoliko ročišta je otkazano, kako je tada opravdano, zbog njegovog lošeg psihičkog stanja.

U međuvremenu, u siječnju prošle godine Čabraja je, ranjen metkom iz pištolja,  zatražio liječničku pomoć, ali je izjavio da je došlo do samoranjavanja dok je čistio pištolj, no izjava o samoranjavanju naknadno je povučena.  U ožujku prošle godine Čabraja je ponovo ranjen u napadu u Kaštel Sućurcu, gdje je bio „namamljen SMS-om“.

U srpnju prošle godine četiri je dana proveo u zatvoru u Gospiću, gdje se našao nakon prijave jednog svog sugrađanina zbog upućenih prijetnji.

Nakon ovog zadnjeg obračuna, prema neslužbenim informacijama Čabraja je zadobio teške ozljede, no nisu opasne po život. Tko je drugi ozlijeđeni u ovom sukobu, do javnosti nisu stigle službene informacije.

Foto: PGK


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij