hren
 

ZBOG NAPADA NA PROMETOV AUTOBUS, IVAN BILIĆ OSUĐEN JE NA DJELOMIČNU UVJETNU KAZNU
Ivan Bilić zvani Fešn iz Kaštela osuđen je za razbijanje Prometovog autobusa u Solinu na djelomičnu uvjetnu osudu po kojoj će pola godine u zatvor, dok se ostatak kazne od sedam mjeseci neće izvršiti ako u vremenu provjeravanja od tri godine ne počini novo kazneno djelo.

Bilić je osuđen za dva kaznena djela, oštećenje tuđe svari i nasilničko ponašanje, za koja je dobio po osam mjeseci zatvora.

Autobus na liniji broj 37 napao je 24. veljače oko 6 i pol ujutro u Salonitanskoj kod križanja s Kaštelanskom nakon što se prethodno upotrebom amfetamina i marihuane svojom krivnjom doveo u stanje psihotičnog poremećaja uz intoksikaciju stimulansima i kanabinoidima zbog čega nije mogao shvatiti značenje svog postupanja, niti vladati svojom voljom, svjestan da pod utjecajem stimulansa može počiniti kazneno djelo.

Zaustavio je autobus, a kada mu vozač nije htio otvoriti vrata, iščupao je prednji lijevi brisač te njime razbio vjetrobransko staklo, pomoćno staklo vozača, dva stakla vozača, tri bočna stakla, staklo ulaznih vrata autobusa i poklopac retrovizora, nakon čega je ušao u autobus kroz razbijena vrata autobusa. Sjeo je na sjedalo vozača i pritisnuo gas. Želio je pokrenuti autobus, ali u tome ga je spriječio vozač. Izašao je iz autobusa i sa zadnjeg dijela iščupao registraciju te dio stražnjeg branika po kojem je skakao. Otvorio je poklopac motora i brisačem udarao po njemu. Napravio je štetu od 40 tisuća kuna, dok je vozača i putnike doveo u degradirajući položaj. 

Mora se liječiti od ovisnosti i platiti štetu 

Pola kazne zatvora Bilić je izdržao jer je u pritvoru bio od 28. veljače pa do objave presude 27. svibnja. Propisana mu je sigurnosna mjera obveznog liječenja ovisnosti, dok je Prometu dosuđen imovinsko-pravni zahtjev od 40 tisuća kuna. Bilić ga je dužan isplatiti u roku od 15 dana od pravomoćnosti presude. Za preostali dio koji se odnosi na PDV na taj iznos, Promet je upućen u parnicu.

Bilić je u cijelosti oslobođen plaćanja troškova kaznenog postupka. 

Na ispitivanju u Državnom odvjetništvu i pred sudom u cijelosti je priznao počinjenje kaznenih djela. Kazao je da je bio na moto partiju gdje je konzumirao drogu i veću količinu alkohola. Žao mu je što je napravio, sada se kaje. Obećao je da će ubuduće izbjegavati društva u kojima se konzumira alkohol i droga. Želja mu je da to više ne konzumira i da nađe neki posao te uzdržava maloljetnog sina koji ima osam godina. 

Sud je kao olakotne okolnosti cijenio priznanje, iskreno žaljenje i kajanje te primjereno ponašanje pred sudom i obiteljske prilike, a kao otegotne iskazanu grubost i agresivnost te dosadašnju osuđivanost za krađe.

Izvor: dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij