hren

Zbog lomljenja podlaktice dužniku radi 600 kuna Miroslav B. (38) osuđen je na uvjetnu kaznu od godinu dana uz rok kušnje od tri godine, a njegov mlađi brat Damir B. (26) na uvjetnu kaznu od deset mjeseci zatvora uz rok kušnje od dvije godine.

Nakon što su upali u kuću Ante R. u Kaštel Sućurcu, nogom su razvalili jedna vrata, prebili dužnika drškom sjekire, okrali ga i ostavili sa slomljenom rukom.

Kako je utvrđeno na Općinskom sudu u Splitu, dvojica su se dovezla do kuće Ante R. početkom prosinca 2012. godine oko 18 sati, namjeravajući ishoditi vraćanje duga od 600 kuna. Stariji brat je nogom razbio vrata ostave na kući, odakle su uzeli prijenosno računalo, hard disk, miša i punjač za računalo.

Kada ih je Alen R. primijetio i počeo vikati da mu vrate stvari, Miroslav B. ga je počeo udarati po podlaktici drškom sjekire, a Damir B. ga je tukao po tijelu nepoznatim predmetom. Unatoč udarcima od oba brata, Ante R. uspio je uzeti prijenosno računalo dok su mu ostalu tehniku odnijeli.

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu teretilo ih je za protupravnu naplatu i nanošenje teških tjelesnih ozljeda. Na sudu su u svojim obranama optuženi kazali da se radilo o dugu za dijelove za skuter koje je Ante R. kupio od Damira B. za 1200 kuna, ali je platio samo pola.

Kada su došli do njegove kuće vidjeli su svjetlo, a budući da nitko nije otvarao vrata, Miroslav B. je kazao da ih je od živaca razbio nogom. Laptop su uzeli, ali su ga namjeravali vratiti kada im Ante R. vrati dug. Što se tiče napada na Antu R., prvooptuženi je kazao da se bojao za mlađeg brata jer ga je ovaj napao velikom sjekirom. Zato je ispod suvozačkog sjedala kombija kojim su se dovezli uzeo malu sjekiru da bi obranio brata.

Damir B. je na sudu kazao kako ga je Ante R. hvatao oko kombija trčeći za njim i mašući sjekirom, i da je sve napravljeno u nužnoj samoobrani.

Sud je njihove obrane ocijenio nelogičnima i neosnovanima, usmjerenima otklanjanju kaznene odgovornosti.

Proglasili su ih krivima te odredili kazne koje je predložilo tužiteljstvo. Miroslav B. i Damir B. za protupravnu naplatu dobili su osam mjeseci zatvora, a za za nanošenje teške tjelesne ozljede još po osam mjeseci svaki.

Nakon toga su im izrečene jedinstvene kazne od godine dana uvjetnog zatvora za Miroslava B. te deset mjeseci za Damira B.

Osim toga, svaki mora platiti po 2500 kuna sudskih troškova.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

 

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij