Dvije su osobe poginule, tri su teže, a dvije lakše ozlijeđene u teškoj prometnoj nesreći koja se dogodila u subotu oko 4.50 sati na magistrali u Kaštel Lukšiću, pedesetak metara od restorana "Mamut".
U toj strahovitoj nesreći na mjestu je poginulo dvoje devetnaestogodišnjaka iz Splita Vladimir Ðuran i Ivana Čeko, dok su njihovi suputnici iz ford siere osamnaestogodišnji Antonio Nikolić iz Splita i sedamnaestogodišnje Ivana Jerković i Mirna Garac, obje iz Kaštel Kambelovca, teško ozlijeđeni.

Još je uvijek neizvjesno stanje teško ozlijeđenoga Antonia Nikolića kojemu se za život bore liječnici Jedinice intezivnog liječenja splitske bolnice.

Smrskana vozila

U policiji saznajemo da je do nesreće došlo kada je ford siera, registarske oznake ST 264 C, kojim je u pravcu Splita upravljao Vladimir Ðuran, u blagom desnom zavoju pretjecao audi 100, BiH pločica 481-K-853, za čijim se upravljačem nalazio D.E. iz Međugorja, državljanin RH. U tom trenutku je iz suprotnog smjera naišao kamion hladnjača mercedes, ST 210 DU, kojim je upravljao T.M. (57) iz Segeta Donjeg, pa se ford frontalno sudario s njim. Nakon silovitog udara u kamion hladnjaču ford se zarotirao na cesti, potom se nastavio kretati i naposljetku udario svojim prednjim dijelom u audi kojeg je prije toga pretjecao.

Sudar je bio direktan unatoč tome, kako pričaju očevici, što se vozač kamiona hladnjače vidjevši nadolazeću ford sieru pred sobom dijelom pomakao sa ceste na zemljani put, no nije uspio izbjeći udarac. Na mjestu tragičnog gubitka dva mlada života ubrzo su stigli djelatnici Hitne medicinske pomoći, ali i vatrogasci DVD-a Kaštela koji su prethodno iz gotovo smrskanog i neprepoznatljivog vozila izvukli dvojicu poginulih i trojicu unesrećenih mladića i djevojaka.

Dežurni liječnici, na žalost, su samo mogli konstatirati smrt Vladimira Ðurana i Ivane Čeko. Dvojica muškaraca iz kamiona hladnjače mercedes, vozač T.M. (57) iz Segeta Donjeg i njegov suvozač I.I. (62) iz Segeta Gornjeg, zadobili su lakše tjelesne ozljede. Vozač audia D.E. iz Međugorja je prošao neozlijeđen.

Očevid je obavio dežurni istražni sudac Županijskog suda u Splitu Mlađan Prvan zajedno sa policijom. Sudac nam je potvrdio prvotnu policijsku informaciju o tome na koji se način dogodila prometna nesreća, ali i dodao:

Lukšićani u šoku

- Ovako još nešto u svojoj praksi nisam vidio. Mjesto sudara, vozilo i unesrećeni; izgledalo je sve strahovito.
Trojica preostalih iz ford siere zadržani su u splitskoj bolnici, a prema riječima dr. Dujmovića, dežurnog liječnika Jedinice intezivnog liječenja, stanje Antonia Nikolića je teško jer je životno ugrožen. Druga teže ozlijeđena djevojka Ivana Jerković u sudaru je zadobila teške tjelesne ozljede prijeloma rebara i potres mozga zbog čega se nalazi na liječenju dječje Jedinice intezivnog liječenja, dok je Mirna Garac zadržana na Odjelu uha, grla i nosa.

Samo nekoliko sati poslije prometne nesreće na mjestu silovitog sudara i pogibije mladića i djevojke iz Splita netko je kao sjećanje na njih ostavio dvije mašne. Lukšićani su još u šoku i nevjerici. Ante Komar i Mate Jurić nedugo su nakon sudara stigli na posao.
— Ne znam što bih vam rekao. Sve me to skupa pogodilo da još nisam došao sebi. To je sve užasno izgledalo, kaže nam Mate.

Djelatnici restorana "Mamut" koji stanuju u blizini kažu da ih je probudio strahovit udarac, a zatim i sirene vatrogasaca i prve pomoći. Razlupani audi 100 još uvijek je ostavljen odmah preko ceste u dvorištu Danice Matas. Pred njenom je kućom još uvijek cvijeće od prošlogodišnjeg stradavanja jedne mlade djevojke.

Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno