hren
 
NADZORNA KAMERA NA BRZOJ KAŠTELANSKOJ CESTIPOLUČILA SJAJNE REZULTATE
Svi se slažu u jednom - sve institucije, svi zaduženi za sigurnost prometa učinili su sve potrebno kako bi se broj prometnih nesreća na “cesti smrti” kroz sedam Kaštela smanjio, no uvijek nepredviđenu, i to u pravilu kobnu pogrešku učini ljudski faktor. No, kako spriječiti broj poginulih, crnu statistiku koja nas “bombardira” podacima o stradalim, najčešće mladim osobama?

Policijska uprava Splitsko-dalmatinska prije devet mjeseci postavila je fiksne radarske uređaje na kritičnim prometnicama, njih četiri, od kojih se jedna nalazi na državnoj cesti D8 kroz Kaštela. Rezultat je danas - 42 posto manje prometnih nesreća i čak 45 posto manje ozlijeđenih. Prvi su to pokazatelji o stanju sigurnosti u prometu nakon postavljanja radarskih uređaja.

‘Cesta smrti’ u 12 godina uzela čak 105 života

Za razliku od prije dvije godine, kada su na potezu od Kaštela do Stobreča zabilježene 122 prometne nesreće, u prošloj godini evidentirano ih je samo 71, dok se broj ozlijeđenih sa 62 smanjio na 34 osobe.

- Ove statistike otkrivaju fenomenalne učinke, što govore i spomenuti postoci smanjenja broja nesreća. Ovo je definitivno veliki pomak i upravo zbog toga mogu vam potvrditi da idemo s postavljanjem novih četiriju kamera. Njihova nabava je u tijeku - potvrdio je načelnik Odjela za sigurnost cestovnog prometa Jozo Šitum. Kada je u pitanju Kaštelanska cesta, koja godinama nosi predznak “ceste smrti”, i to opravdano, jer je na njoj, prema podacima MUP-a, u posljednijh 12 godina poginulo oko 105 osoba, i tu se stanje popravlja.

- To je sigurno. Mogu odgovorno kazati kako se stanje na prometnicama kroz Kaštela popravlja. Posebno na Staroj kaštelanskoj cesti koja je rekonstruirana, osvijetljena, a na njoj su izgrađeni i nogostupi. Upozorili smo nadležne u Županijskim cestama, ali i Gradu Kaštelima, kako je još potrebno sanirati dio stare ceste od Kaštel Sućurca do Sv. Kaje jer je to, recimo tako, jedina “crna točka” na tom dijelu - kaže načelnik Šitum.

Kobni priključci

Kada je u pitanju Jadranska magistrala, uvođenje kamere potaknulo je vozače na oprez u prometu, međutim Šitum navodi velike probleme, koji će ostati i nakon izgradnje, odnosno rekonstrukcije te ceste.

- Još jednom želim upozoriti na probleme s brojnim priključcima koji će ostati uz cestu. To smo imali i do sada, a imat ćemo i ubuduće. Takvi priključci, koji vode iz vinograda ili maslinika, opasna su mjesta, na kojima će se, usudio bih se kazati, nadalje događati nesreće - upozorava Šitum. Prioritet u rekonstrukciji, dodaje on, trebala bi svakako imati dionica u Kaštel Lukšiću, ponajprije zbog velikog broja stanovnika, ali i prometnih nesreća s teškim posljedicama.

Inače, na području koje pokriva kaštelanska kamera ovoga je ljeta zabilježena najveća brzina od čak 240 kilometara na sat, a drugo po redu divljanje na cesti evidentirano je brzinom od 209 kilometara na sat. U jednom danu, kako navode u MUP-u, policijske kamere zabilježile bi u prosjeku oko 31 prekršaj, dok je u lipnju ovoga ljeta na toj dionici, od Solina do Kaštela, evidentirano 510.000 vozila, prosječno 17.000 u jednom danu. Nove fiksne kamere, kako nam je potvrdio Šitum, postavit će se u Sinju, Imotskom te dvije u Splitu.


Šitum: Radi se o iznimno skupim uređajima

- U razvoju mreže postavljanja uređaja svakako računamo na potporu lokalnih zajednica jer se radi o iznimno skupim uređajima. Preskupi su da bismo ih sami mogli financirati - zaključuje Šitum.


240 km kamere su zabilježile najveću brzinu na brzoj kaštelanskoj cesti.

510.000 ovoga ljeta je toliko vozila prošlo brzom cestom od Solina do Kaštela, prosječno 17.000 dnevno.


Izvor: Slobodna Dalmacija


KOMENTARI:

Stari Komentari (7)

 • (Gost_3210)

  Mislim da Kaštela radi sigurnosti uopće nebi trebala imati brzu cestu,bar ne ovakvu svako 10 metara priključak na istu samim time vozaći su ugroženi i izloženi pogibelji da ne spominjemo pješake kojih ima sve više zbog izgrađenosti poviše tzv.brze ceste Mislim da je jedino riješenje 1.da se završi u cijelosti dionica Trogir-Solin, 2.da se ograničenje postavi na max.80 km/h, 3.da se postavi više nadzornih kamera,bar 7, 4.da policija svakodnevno na više mijesta provijerava brzinu,alkotest,tehničku ispravnost vozila...... 5.da se više pažnje posveti piješacima,biciklistima,motociklistima 6.da kazne za bahate vozače,pijane vozače bude tolika da više nikad ne sjednu za volan bez razmišljanja A šta se tiće stare ceste ograničenje max.50 km/h i da se to kontrolira ne češče nego svakodnevo pogotovo ispred škola ,vrtiča,piješačkih prelaza,trgovina i sl. Tada će broj prometnih nesreća a mogli bismo reći i NESTATI !!!!

  oko 8 godina prije
 • (Gost_108)

  Da se nadovezen na gosta 3210:

  - Da se na cestu i na magistralu postavu lezeci policajci svakih 50 m.

  - Onima kojima zbog toga stradaju amortizeri, krajnici i sl. jeftino ponudit kupnju novoga kara koji bi se radija u oba brodogradilista (Split i Trogir) a u ciloj bi Zagori mogli uzgajat konje, mazge i tovare za vucu istih.

  PS. Ogranicenje brzine za nova vozila od 1 KS postavit na 8 km/h :p

  oko 8 godina prije
 • (Gost_1122)

  Svi mi osjećamo olakšanje od kad je stara cesta rekonstruirana, jedno šta je lipo vidit pješake kako normalno gaze po trotoaru, pa onda svi ti znakovi i semafori koji su napokon doveli u red vozače,svakako nema više nervoze a i sama kultura ponašanja građana se vidno popravila. Znači da ljudima treba dati uvjete kakve zaslužuju i odmah je manje problema. Tako će bit i kad jednom dobijemo kanalizaciju, odjednom će nestat svi problemi, primitivizam će zamijenit ugodni gradski život, more će bit primjereno i onda će sam po sebi se vratit turizam u naš grad.Još kad bi nas Vlada gledala jednako kao i ostale djelove lijepe naše,pa malo više dala za završetak eko sustava, nova cesta,pa da nam je onaj davno obećan most, di bi nam bio kraj. Ali po ovoj vladi ovde nema nijedan projekt vrijedan za svih nas, oni hoće uporno da smo mi za njih provincija. Ali nadajmo se ipak boljem, moramo zbog naše dice.

  oko 8 godina prije
 • Izbrisali ste mi post, ali evo van ga op (Gost_2266)

  Te kamere služe samo za punjenje bloka od pandura i budžeta od Jace, i naravno, statistike radi. Što se tiče sigurnosti, neka samo izađu panduri iz stanica i ne igraju na karte \"na terenu\" nego neka budu u prometu. Tada će nać gomilu prekršitelja na dijelu državne ceste D8 koji nije omeđen ogradom i koji nema 4 trake ka oni bokunić od Solina do Gomičice di su, naravno, stavili kameru. Tamo se i tako i tako jedino i moglo normalno vozit. Ali dalje od Gomilice pandura nema. Jer bi onda morali vidit recimo skretanje šleperon priko (2) pune crte u Novak-commerca i to na izlasku iz krivine, koja je na nizbrdici! Ili Skretanje priko pune u kladionicu priko puta Mamuta, ili u Peugeot - Vukman. Ima bit da ih oni rane, a ne ova napaćena raja kojoj triba obisit kameru i izvuć zadnju kunu ako se zahebe is tisne pinku gasa na otvorenoj, zagrađenoj, četverotračnoj obilaznici s jedinim priključkom iz LUK-ove pumpe. Nek samo stanu na pumpu od INE u Lušiću, pa ćeš vidit obilaženja s desna zaustavljenog vozila koje skreće livo, prelaza preko pune, šverca u kombijima nepropisno parkiranima uz cestu, pješaci skaču ka zeci pod aute i sl. Jadni smo ti!

  oko 8 godina prije
 • Za gosta 3210 (Gost_2266)

  Ma nemoj! A da Kaštelani plate izgradnju takve ceste, onda ne može, je li tako? Lako je uzurpirat državnu cestu D8 ka kaletu iz koje svak ulazi traktoron na svoje i di ima put i di ga nema, ali mu je tlaka obilazit. Imali ste HDZ u općini i Županiji i Vladi godinama, pa ste mogli lovu preusmjerit da i država taj problem riješi, ali nije bilo potribe lokalnim hadezejcima se zamirat Ivi ili Jaci, jer su i tako dobivali glasove svojih pametnih lokalnih birača kojima je svak kriv osim njiove dugogodišnje vlasti.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_958)

  U Kašelima možeš stat koliko hoćeš uz pješački i pokušavat prijeć cestu cili dan. Neće vozač stat da propusti pješaka. A ne.

  oko 8 godina prije
 • (Gost_5093)

  nek stave kamere svako 500 metri nece niko vozit brzo

  oko 8 godina prije
Komentiranje je moguće smo putem facebook komentara

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij