hren
 

UŽAS U LOMBARDIJI
Kada je prije 40 godina postao svećenik, otac Mario Carminati znao je da će se morati baviti smrću, ali ne tako strašnih razmjera

PREMA PRIJEDLOGU HRVATSKE UDRUGE TURIZMA MJERE BI VRIJEDILE DO IDUĆEG PROLJEĆA
Hrvatska udruga turizma, koja okuplja najveće domaće turističke kompanije, u trenucima kad se zbog pandemije koronavirusa čitav turistički sektor našao u situaciji potpunog kolapsa s kompletno zatvorenim smještajnim i ugostiteljskim objektima diljem zemlje te neizvjesnosti oko tijeka glavne turističke sezone, sastavio je prijedlog mjera koje bi omogućile očuvanje zaposlenosti i poslovnih subjekata sektora koji generira gotovo 20 posto ukupnog BDP-a Hrvatske.

DOBRO DOŠLI KUĆI
Zrakoplov Croatia Airlinesa doletio je u Zagreb s pripadnicima 11. hrvatskog kontingenta iz misije Resolute Support u Afganistanu. 140 pripadnika MORH-a bili su tamo zadržani zbog situacije s koronavirusom, priopćili su iz MORH-a.

TROŠAK 570 MILIJUNA
Novi sustav elektroničke naplate cestarine u Republici Hrvatskoj, koja ima više od 1300 kilometara autocesta, trebao bi se početi implementirati tijekom ove godine, a planirani početak rada novog sustava predviđen je za kraj 2021. godine, uz tranzicijski period.

IZVANREDNE MJERE
Europski parlament izglasao je u četvrtak navečer na plenarnoj sjednici u Bruxellesu tri izvanredne mjere za borbu protiv pandemije koronavirusa i posljedica te krize na gospodarstvo. U sklopu investicijske inicijative za pomoć hrvatskom gospodarstvu osigurano je 1,16 milijardi eura

“Nemojte vjerovati ono što vam govore, da to pogađa samo starije i ranjive. Zasigurno stariji muškarac s teškom upalom pluća kakvu sam imao sada ne bi bio ovdje i govorio o tome, ali to je jedina razlika. Ja sam imao mentalne i fizičke snage da se borim protiv toga”, kaže Rosso.

ZBOG ŠTO MANJEG KRETANJA LJUDI I MEĐUSOBNOG KONTAKTA
Sve banke u Republici Hrvatskoj su od srijede privremeno ukinule naknadu svojim klijentima fizičkim osobama za transakcije podizanja gotovine debitnim karticama na bankomatima izvan vlastite bankomatske mreže, stoji u kratkoj obavijesti HNB-a.

SLJEDEĆEG TJEDNA NAGLASAK ĆE BITI NA OCJENJIVANJE I VREDNOVANJE
Sustav nastave na daljinu svakodnevno koristi 550 tisuća ljudi, od toga je 450 tisuća sudionika u osnovnim i srednjim školama, 49 tisuća je virtualnih razreda, 73 tisuće u visokom obrazovanju. Nastava na daljinu je učenicima i roditeljima sigurna luka u dnevnom rasporedu jer daje strukturu danu. S obzirom na to da smo imali kratke pripreme i da je ovo nova situacija, globalno smo među najboljima, kazala je Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak za N1, nakon dva tjedna online nastave.

MINISTAR ALADROVIĆ ZA SUTRA NAJAVIO SASTANKA S POSLODAVCIMA I SINDIKATIMA
Prve isplate minimalnih plaća na zahtjev poslodavaca, koje je osigurala Vlada zbog trenutne situacije, krenule su u srijedu, rekao je nakon sjednice Vlade, ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović. Zahtjeve za isplatom do četvrtka u podne podnijelo je 29 tisuća poslodavaca i to za 170 tisuća zaposlenih.

U borbi protiv koronavirusa potrebna je i pomoć šire zajednice te pojedinaca, institucija i udruga, a pomoć zajednice potrebna je i građanima pogođenima potresom u Zagrebu. Iz tog razloga, na razini države, pokrenute su akcije „Hrvatska protiv koronavirusa" te „Zajedno za Zagreb“.

PO NJIH ĆE CROATIA AIRLINES
Vlada je na sjednici u četvrtak donijela odluku o transportu u Republiku Hrvatsku pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske koji su sudjelovali u misiji potpore miru "RESOLUTE SUPPORT" u Afganistanu.

Zbog pandemije regulator odgodio prelazak na novi standard odašiljanja televizije, jer je procjenio da si u postojećim uvjetima građani ne bi stigli ili mogli nabaviti novu tehniku nužnu za praćenje TV programa preko odašiljača

SVE SE MIJENJA
Proslava Uskrsa, najvećeg katoličkog blagdana, ove godine odvijat će se bez vjernika, bez pranja nogu i procesije, prema uredbi “u vrijeme Covida-19”, koju je u srijedu objavila Sveta Stolica

PRVI DIO ISTRAŽIVANJA
Hrvatska je suočena s najvećom krizom od Domovinskog rata. Borba protiv koronavirusa i saniranje potresa u Zagrebu trenutni su fokus Vlade. Dnevnik Nove TV donosi svoje redovito mjesečno istraživanje Crobarometar.

KRŠILI SAMOIZOLACIJU
Policijski službenici Policijske uprave zagrebačke proveli su kriminalističko istraživanje nad muškarcem starosti 72 godine i ženom starosti 70-godina zbog sumnje u počinjenje kaznenog djela „Širenje i prenošenje zarazne bolesti“ jer se nisu pridržavali uputa za sprečavanje širenja zarazne bolesti kao niti mjera zaštite koje su im naložene, priopćili su iz zagrebačke policije

Potrebno je podnijeti zahtjev za korištenjem mjera prolongiranja plaćanja poreza, pri čemu se ne smije imati dospjelog nenaplaćenog poreznog duga, upozorava  revizorica Dubravka Kopun.

'Nije bio u kontaktu s pacijentima', kaže ravnatelj Hitne pomoći Leo Luetić

SAMO ČETIRI SATA
Od danas se testovi na koronavirus rade i u Splitu, odnosno u splitskom KBC-u.

GDi svoju interaktivnu kartu temelji na službenim podacima te ju redovito ažurira.

POZITIVAN NA KORONAVIRUS
Šest djelatnica županijskog Doma zdravlja u Splitu od utorka su u samoizolaciji zbog pacijenta kod kojega je potvrđena sumnja u koronavirus, a dvije zdravstvene ustanove zbog toga su dezinficirane, doznaje se od ravnatelja Doma zdravlja Marka Rađe.

GLOMAZNI OTPAD
Raspored kontejnera za glomazni otpad
PRIJAVI DEPONIJ
Prijavi ilegalni deponij