harkiv

Ukrajina je objavila u utorak da su njezine snage vratile pod svoj nadzor sela sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva i počele kontraofenzivu koja bi mogla donijeti preokret i ugroziti rusku prednost.
Tetjana Apačenko, zadužena za odnose s medijima u 92. mehaniziranoj brigadi, koja je glavna ukrajinska vojna formacija u tom području, potvrdila je da su ukrajinski vojnici zadnjih dana uspjeli vratiti pod svoj nadzor naselja Čerkaski Tiški, Ruski Tiški, Broščovu i Slobožanske sjeverno od Harkiva.

Savjetnik u ministarstvu obrane Jurij Saks rekao je da su ti uspjesi potisnuli ruske snage izvan dometa Harkiva, drugog po veličini grada u Ukrajini smještenog na sjeveroistoku koji je pod stalnim bombardiranjima otkako je ruska agresija počela 24. veljače.

"Vojne operacije ukrajinskih oružanih snaga oko Harkiva, posebno sjeverno i sjeveroistočno od Harkiva, uspješna su priča", rekao je.

"Ukrajinska vojska uspjela je potisnuti te ratne zločince dalje od crte do koje doseže njihova artiljerija", rekao je.

Protunapad kod Harkiva mogao bi biti signal nove faze rata u kojoj Ukrajinci kreću u ofenzivu nakon tjedana u kojima su ruski vojnici napadali artiljerijom, ali nisu uspjeli ostvariti veći napredak.

Potiskivanjem ruskih snaga Ukrajinci bi mogli napasti linije opskrbe glavnih ruskih snaga.

"Oni pokušavaju presjeći linije opskrbe ruskih snaga jer je to zaista jedna od glavnih ruski slabosti“, rekao je Neil Melvin iz istraživačkog centra RUSI u Londonu.

"Ukrajinci se približavaju ruskoj granici. Tako da Rusi sada sve više gube teritorij koji su osvojili prvih dana na sjeveroistoku Ukrajine".

Zelenskij hvali 'nadljudsku snagu' ukrajinskih vojnika

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij pohvalio je "nadljudsku snagu" ukrajinskih trupa u borbi protiv ruske vojske.

"Zahvalan sam svim našim zaštitnicima koji uzvraćaju i pokazuju uistinu nadljudsku snagu", rekao je Zelenskij u svom dnevnom video obraćanju u utorak kasno navečer, ističući da se Ukrajinci bore protiv "nekoć druge najjače vojske na svijetu".

Ukrajinski predsjednik ostaje oprezan u dopuštanju bilo kakvog osjećaja euforije ili "pretjeranih emocija".

"Nema potrebe stvarati ozračje specifičnog moralnog pritiska kada se na tjednoj, pa i dnevnoj bazi očekuju određene pobjede", ustvrdio je.

Zelenskij se osvrnuo na izvješća vojnog vodstva od utorka o vraćanju pod ukrajinski nadzor dijela teritorija u blizini grada Harkiva na istoku Ukrajine.

Ukrajinske snage "postupno" protjeruju okupatore iz te regije, kazao je Zelenskij.

"Oružane snage Ukrajine čine sve da oslobode našu zemlju i naš narod", istaknuo je on. "Svi naši gradovi bit će oslobođeni – Herson, Melitopolj, Berdjansk, Mariupolj i svi drugi."


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno