mariupolj mala

U trećem smo mjesecu ruske agresije na Ukrajinu, najvećeg europskog rata nakon onog Drugog svjetskog, a sve je izvjesnije kako se ulazi u izuzetno bitnih tjedan dana ovog sukoba.

Naime, 9. svibnja, Dan pobjede u Rusiji, više analitičara drže ključnim, doduše prognoze često idu iz krajnosti u krajnost, od proglašenja kraja rata, odnosno "specijalne operacije", pa do objave opće mobilizacije. A rijetko tko je u analizama do sada uzimao obzir i da Ukrajnici svakako imaju želju zagorčati ovaj praznik Rusima, ako zbog ničeg drugog, onda psiholoških razloga. Ali kako god, izvjesno je da će se u sljedećih nekoliko dana puno toga bitnog događati.

STANJE NA RATIŠTIMA

Generalno kazano, može se reći da su Ukrajinci na svim bojišnicama osim jedne u aktivnoj obrani. Rusi pak ulažu najveće napore u području Donbasa, gdje pokušavaju proširiti klin kod Izjuma, a trenutno im je glavna preokupacija pokušaj zauzimanja Lymana. Ukrajinci se za sada dobro brane u tom prostoru, prepuštajući teren nauštrb vremena i ljudstva, ali bez prepuštanja većih mjesta napadačima. Tako da su i Lyman i Severodoneck pod kontrolom ukrajinskih snaga. Ono što se može primijetiti i zaključiti je da je crta od koje se Ukrajinci ne misle povlačiti Slovjansk – Kramatorsk, gdje su pripremili utvrđenu obranu. Uz to, u pozadini ta dva grada su prema vojnim analizama i dvije tenkovske brigade koje se do sada nisu uključivale u borbu, već služe kao rezerva.

Mariupolj je priča za sebe, u trenutku pisanja ovog teksta branitelji se još uvijek drže ispod Azovstala, iako traje drugi ili čak i treći pješački napad na podzemlje. Za pretpostaviti je da će se napadi intezivirati, sve kako bi se do Dana pobjede očistilo i taj prostor. Ukrajinci navode kako proruski pobunjenici, vjerojatno na nalog Moskve, namjeravaju u Mariupolju organizirati paradu za 9. svibnja. To neće moći ukoliko u Azovstalu ostanu džepovi otpora.

Kod Hersona je stanje gotovo pa dosadno, koliko već se za ratove može govoriti da su dosadni. Nekoliko sela služe za naizmjenična zauzimanja i stvaranje dojma da se nešto događa. No, čini se kako i jednima i drugima u ovom trenutku paše da je ovaj dio bojišta u mirnijem statusu. Ukrajinci ne daju neke naznake da ih zanima ofenziva, a Rusi, unatoč objavama o skupljanju snaga na sjeveroistočnom dijelu ovog bojišta, zadovoljavaju se uglavnom s topničkim i raketnim napadima na Mikolajiv. A i to je u smanjivanju posljednjih dana. Jedino na tom terenu što je novo su opetovani napadi na Zmijski otok, kojeg su Ukrajinci faktički odsjekli od ruske flote napadima dronovima.

Jedino gdje su ukrajinske snage u aktivnom ofenzivnom djelovanju je područje oko Harkiva, gdje su primijenili taktiku kuhane žabe. Naime, dnevno su oslobađali po nekoliko naizgled nebitnijih naselja i nakon par dana se to skupilo u respektabilan teritorij, nekakvih 40 kilometara su se maknuli od Hakriva. I vjerojatno puno bitnije, dalekometno topništvo je stiglo na domet Kupjanska, mjesta koje je ključno za logistiku Rusa u Donbasu. Ovime harkivsko područje postaje zapravo isto ratište kao i izjumsko i Rusi moraju kalkulirati s mogućnošću da ih ukrajinske snage odsjeku sa sjevera.

Mora se spomenuti i sve veći broj požara po Rusiji, najčešće na objektima direktno vezanim s vojskom, ali znaju gorjeti i skladišta nafte, propagandnih materijala, kemijski pogoni... Radi se o tolikom broju požara da je jasno da se ne mogu svi dogoditi bez upliva ljudi. Za sada je nejasno radi li se o ukrajinskim specijalnim snagama koje tako djeluju na ruskom teritoriju ili se radi o do sada skrivenoj Putinovoj opoziciji. Ili možda čak i kombinaciji. Ono što je nepobitno je da požari na industrijskim objektima postaju segment koji također utječe na ovu rusku invaziju. A uz to šire i strah među samim Rusima.

GEOSTRATEŠKA POZICIJA

Rusi su u banani, da se parafrazira jedan bivši premijer. I dok se još može shvatiti da će pomoć koju će NATO forsirati Ukrajini uz ekonomske sankcije svakako škoditi Rusima, oni sami su se pobrinuli da im situacija bude još lošija. Iz čista mira ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov je odlučio Izrael prebaciti iz neutralistične pozicije u one koji podržavaju Ukrajinu, jer je ničim izazvan izjavio da su Židovi najčešće najveći antisemiti. Diskurs koji je često korišten kao relativizator Holokausta je zasmetao Izraelu, a onda je dan poslije Lavrovljeva glasnogovornica neuvijeno kazala kako izraelski plaćenici pomažu Ukrajini. Iz čista mira su i na državnoj televiziji pokazali kako mogu nuklearnim raketama napasti Irsku, pogodili ste, još jednu državu koja nije direktno pomagala Ukrajincima. A da čitav svijet počne pitati je li u Rusiji podijeljena veća doza neke nove droge pobrinula se državna medijska agencija RIA koja je navela kako na zauzetim ukrajinskim vojnim objektima se pronalaze elementi crne magije. Za sada ne postoji analitičar koji je dao ikakvo smisleno objašnjenje za većinu ovih ruskih poteza posljednjih dana. Ali se da zamijetiti kako se Kina sve manje nastoji petljati u zbivanja u i oko Ukrajine. Kao i da se pojačava djelatnost proruskih internetskih botova, kao i putinoidnih političara. S druge strane je papa Frane i sam zaključio kako se patrijarh Kiril stavio na dispoziciju ruske politike, što zapravo i nije čudno za crkvenjaka za kojeg dobar dio istočnoeuropske javnosti zbog indicija sumnja da je bio na platnom spisku KGB-a, a potom i FSB-a.

PROGNOZE

Koliko god se proruski analitičari, botovi i političari trudili posljednjih dana smanjiti važnost Dana pobjede, jasno je da Putinu treba nešto simbolički jako za taj dan. Teško se oteti dojmu da nakana nije bila uzeti čitavi Donbas, no sad već neko vrijeme je jasno kako ništa od toga. Za sada se čini kako će se zadovoljiti osvajanjem kompletnog Mariupolja, možda i uključivanjem u Moskvu video-linkom s Azovskog mora. Uz to, britanski obavještajci navode kako po Moskvi misle natjerati u marš nekoliko stotina zarobljenih Ukrajinaca. Što je protivno Ženevskoj konvenciji, ali ruska strana se i nije iskazala po poštivanju međunarodnih normi. A sa zarobljenicima umanjuju mogućnost ukrajinske sabotaže u Moskvi tog dana. Uz sve to, nekako je za očekivati da će ukrajinski gradovi na Dan pobjede dobiti pojačanu porciju raketnih napada. Hoće li Putin taj dan proglasiti kraj ili početak rata, ostaje da se vidi, teško je predviđati ruske poruke u posljednje vrijeme, uvlače i elemente crne magije, antisemitizma, pomalo je bizaran diskurs.

S druge strane, dvosmislenošću su ukrajinski političari najavili mogućnost da baš na taj dan izvrše neke napade koji bi bili kost u grlu ekipi na proslavi. Više je indicija da Ukrajinci na nekoliko lokacija spremaju protuofenzivu. Prije svega, položaji istočno od Harkiva su takvi da se to nameće samo od sebe. Jugozapadno od Izjuma su te dvije tenkovske brigade koje još nisu ušle u borbu. Posljednjih desetak dana više je jedinica odmorilo svoje vojnike, uključujući primjerice i 93. brigadu, koja ima možda i najubojitiju reputaciju. Ta se ekipa s odmora vraća za ovaj vikend na položaje. Na sve ovo treba dodati da je dio zapadnog topništva koje je slano stiglo već do mjesta upotrebe. I za kraj, Ukrajina je donijela uredbu kojom se omogućuje da se Teritorijalna obrana koristi i izvan njihovih domicilnih lokacija. Što je ključno za ofenzivna djelovanja, omogućuje se stvaranje nužne rezerve.

Uglavnom, ovaj vikend i prva dva dana sljedećeg tjedna dati će mnoge odgovore, ali na žalost vjerojatno i mnogo krvi.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno