skver

Ništa od predstečajnog postupka za Brodosplit. Sutkinja splitskog Trgovačkog suda Ana Golub Gruić odbacila je prijedlog kojeg je prošlog mjeseca podnio Brodosplit zbog nesposobnosti za plaćanje i duga od 44 milijuna kuna. Naime, utvrdila je da Tomislav Debeljak nije u priloženoj dokumentaciji naveo postupak kojeg Brodosplit kao ovrhovoditelj vodi protiv ovršenika Solin brodogradnje u stečaju Ljubitovica radi naplate 511.610,19 kuna plus kamate. 

'Obzirom da je riječ o postupku koji je pokrenut na prijedlog dužnika, isti je za njega morao znati i bio ga je dužan navesti u popisu imovine i obveza. Kako nije to učinio ni dopunjenim popisom od 2. svibnja, ispunile su se pretpostavke za odbačaj prijedloga za otvaranje predstečajnog postupka', navela je sutkinja Golub Gruić.

U svom rješenju pozvala se i na pravna shvaćanja izražena u više odluka Visokog trgovačkog suda. 

Citirano je, među ostalim, i kako je cilj odredbe članka 32. stavka 1. točke 4. Stečajnog zakona, koji se odnosi na odlučivanje o pokretanju predstečajnog postupka, spriječiti svjesna prikrivanja i druge slične radnje koje bi bile protivne svrsi predstečajnog postupka. Postupci pred sudovima u kojima je dužnik stranka imaju utjecaj na obveze dužnika pa tako i na pravni položaj dužnika i njegov odnos prema vjerovnicima, a uređivanje je, između ostalog, cilj predstečajnog postupka, stoji u rješenju.

Izvor: Dalmatinskiportal.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno