sjedala

U srijedu, 4. svibnja 2022. godine u 19 sati u Muzeju grada Trogira – Galeriji Cate Dujšin Ribar održat će se dva zanimljiva predavanja i izložba nalaza iz korskih sjedala trogirske katedrale.
Što je sve ostalo zametnuto u sjedalima, koje su to predmete Trogirani tijekom šest stoljeća u njima zagubili otkrilo se tijekom konzervatorsko-restauratorskih radova na drvenoj konstrukciji sastavljenoj od više od tri tisuće segmenata drva ariša, smreke, oraha i lipe spojenih s više od deset tisuća kovanih čavala!

Konzervacija i restauracija drvenih korskih sjedala trogirske katedrale sv. Lovre, naručenih 1439. godine i njihov tvorac, vrsni rezbar Ivan Budislavić tema su predavanja Žane Matulić Bilač, konzervatorice-restauratorice savjetnice u splitskom odjelu Hrvatskog restauratorskog zavoda i prof. dr. Joška Belamarića, znanstvenog savjetnika u trajnom zvanju Instituta za povijest umjetnosti - Centra Cvito Fisković, dok popratna izložba donosi predmete koji su se krili u korskoj “vremenskoj kapsuli”, a koji govore o nizu aspekata liturgijskog i povijesnog života Trogira.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno