east ukraine.png

Rusija vjerojatno pokušava opkoliti snažno utvrđene ukrajinske položaje na istoku zemlje, objavila je britanska vojska u novom izvješću u utorak.

Prema izvješćima s terena grad Kremina je pao, uz teške borbe na jugu grada Iziuma, dok ruske snage pokušavaju napredovati prema gradovima Slovjansku i Kramatorsku, objavilo je britansko ministarstvo obrane na Twitteru.

"Ukrajinske snage pripremaju obranu u Zaporižju u okviru priprema za potencijalni ruski napad s juga", dodaje se u redovnom biltenu.

Rusija još nije zauzela nijedan od najvećih gradova.

Ruske snage bile su prisiljene povući se iz predgrađa Kijeva pred žestokim otporom.

"Očito je da su svaki dan - a posebno danas, kada je počeo treći mjesec našeg otpora - svi u Ukrajini zabrinuti za mir, oko toga kada će sve biti gotovo", rekao je predsjednik Volodimir Zelenskij kasno u ponedjeljak.

"U ovom trenutku nema jednostavnog odgovora na to."

Budući da nije uspjela zauzeti glavni grad Kijev, Moskva je prošlog tjedna pokrenula opsežni napad u pokušaju da zauzme istočne provincije poznate kao Donbas, koji bi, ako bude uspješan, povezao teritorij koji drže proruski separatisti na istoku s regijom Krim koju je Moskva anektirala 2014.

Ukrajinski glavni stožer objavio je u utorak da se ruska ofenziva nastavila u istočnoj regiji Harkiv, a ruske snage pokušavaju napredovati prema Zavodu.

Rusko ministarstvo obrane ranije je priopćilo da su njezine rakete uništile šest objekata za napajanje željeznice koja se koristi za transport stranog oružja ukrajinskim snagama u regiji Donbas.

Čelnik ukrajinske državne željezničke tvrtke rekao je da je jedan zaposlenik željeznice poginuo, a četiri ozlijeđena u ruskim raketnim napadima na pet ukrajinskih željezničkih postaja u ponedjeljak.

Ukrajinske snage odbile su pet ruskih napada i ubile nešto više od 200 ruskih vojnika, priopćilo je ukrajinsko vojno zapovjedništvo u južnom i istočnom sektoru.

Uništeno je i pet tenkova, zajedno s osam oklopnih vozila, navodi se u priopćenju.

Guverner ruske pokrajine Belgorod Vjačeslav Gladkov rekao je da je Ukrajina gađala dva ruska sela i da su najmanje dvije osobe ranjene.

Ruske snage nastavile su u ponedjeljak bombardirati ogromnu čeličanu Azovstal u Mariupolju gdje su borci i civili opkoljeni i skrivaju se u mreži podzemnih tunela, rekao je pomoćnik ukrajinskog predsjednika Oleksij Arestovič.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno