tg naslovna split

U prvom krugu dosadašnji gradonačelnik dobiva 41, a HDZ-ov kandidat Đogaš 23 posto. I u Gradskom vijeću bi mogao jednostavnije do većine.

Ivica Puljak ostat će gradonačelnik Splita, ako je suditi po rezultatima prve ankete napravljene nakon njegove iznenadne ostavke koja je najveći dalmatinski grad odvela na izvanredne izbore. Štoviše, u anketi koju je za Puljkov Centar napravila agencija Ipsos, prednost gradonačelnika u ostavci je tolika da je mnogo zanimljivije kakav će ishod biti na izborima za Gradsko vijeće, u kojoj su dosad većinu tvorili zastupnici s pet različitih lista.

U utrci za gradonačelničko mjesto, dakle, Puljak vodi s 41 posto glasova ispred HDZ-ovog nestranačkog kandidata Zorana Đogaša kojeg bira 23 posto ispitanika. Daleko od drugog kruga je, barem zasad, “vječiti” Željko Kerum, za kojeg bi glasao svaki deseti anketirani.

Je li realna pobjeda u prvom krugu?

Od zasad istaknutih kandidata pet posto dobiva nezavisni Ante Franić (lani na izborima bio kandidat SDP-a), dok ovogodišnji SDP-ov gradonačelnički kandidat Davor Matijević ima četiri posto. Po pet posto dobivaju još Josip Markotić (Most) i Jakov Prkić (Pametno za Split i Dalmaciju), ali oni još nisu potvrdili da će se kandidirati za najvišu splitsku funkciju.

A kako je izvjesno tko će u drugi krug, još je izvjesnije tko će pobijediti u njemu – Ivica Puljak ima 17 postotnih bodova prednosti pred Đogašem (54:37 posto). S 41 posto iz prvog kruga, zatim šest posto onih koji su u anketi odbili odgovoriti ili rekli kako ne znaju za koga bi glasali, te potencijalno povoljnim razvojem situacije u kampanji – Puljak bi možda mogao razmišljati i o pobjedi u prvom krugu. No, isto tako, kampanja može krenuti i naopako, a onda niti jedna prednost nije – nedostižna.

Centar, HDZ, pa svi po deset posto

Bude li, međutim, onako kako brojke iz ove ankete sugeriraju, onda će rezultati za Gradsko vijeće biti dramatičniji dio splitskih izvanrednih izbora. I tu vodi Centar, s 29 posto. Drugi je HDZ s 19, a onda slijedi prava ludnica – Most, Hrvatska građanska stranka (Kerum) i SDP imaju po deset posto, a odmah do njih je i koalicija Pametno-Možemo s devet posto glasova. Blizu praga je jedino još Domovinski pokret s četiri posto.

Ako bi ovako izgledali i izborni rezultati, Puljak bi u Gradskom vijeću imao nešto lakšu suradnju nego dosad – osim s četiri liste, kao dosad, morali bi tražiti većinu u suradnji s njih dvije (ako, prilično razumno, isključimo mogućnost koalicije Centar-HDZ). Naime, ovakvi anketni rezultati bi Centru dali 11 mandata, HDZ-u osam, dok bi četiri ostale liste koje prelaze izborni prag imale po tri vijećnika. Za većinu je potrebno 16 ruku u Gradskom vijeću.

Puljku raste rejting, oko Ivoševića građani podijeljeni

U Centru se, jasno, nadaju da bi ove brojke mogli i “podebljati” i pozivaju se na ankete koje su radili u posljednjih godinu dana i u kojim su stalno bilježili rast. Raste i Puljkov rejting – dok je u anketi napravljenoj u siječnju 2021. godine o njemu pozitivan dojam imalo 45,2 posto ispitanika, ta brojka je sad na 60 posto.

O njegovom zamjeniku Bojanu Ivoševiću, čija je neprimjerena komunikacija s novinarkom Slobodne Dalmacije bila povod za krizu koja je završila izvanrednim izborima, građani Splita imaju podijeljeno mišljenje – 39 posto o njemu ima pozitivan, a 41 posto negativan dojam.

Šansa za Đogaša

U općem dojmu o političarima svoju šansu možda može vidjeti i Zoran Đogaš – naime, pozitivnim ga smatra 28, a negativnim deset posto ispitanika, dok čak 62 posto za njega nisu čuli ili nisu odgovorili na pitanje o tom kandidatu. Ako se toj, skoro dvotrećinskoj većini ispitanika uspije predstaviti kao dobar izbor, Đogaš bi možda mogao gradonačelničku utrku učiniti nešto zanimljivijom.

Na kraju, možda i najneobičniji podatak cijelog istraživanja je onaj o izrazito visokoj motiviranosti za izlazak na izvanredne izbore, koju splitska opozicija, ali i dobar dio dosadašnje vladajuće većina naziva – suvišnima. Naime, čak je 60 posto ispitanih kazalo kako će sigurno glasati na ovim izborima, dok je još 24 posto odgovorilo kako će to vjerojatno učiniti.

Anketa Ipsosa je provedena prošlog tjedna, na uzorku od 600 punoljetnih građana Splita. O datumu izvanrednih izbora odlučit će Vlada, a očekuje se da će se održati krajem lipnja.

Izvor: Telegram.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno