macron1

Francuski predsjednik Emmanuel Macron u nedjelju je izabran na drugi petogodišnji mandat pobijedivši Marine Le Pen koja je ostvarila najbolji rezultat krajnje desnice od početka V. republike 1958. godine.

Aktualni šef države ostvario je između 57,6 i 58,2 posto, prema projekcijama.

Francuzi su tako odlučili dati povjerenje vrlo proeuropskom predsjedniku, centristu i liberalu, a ne radikalnoj kandidatkinji koja je svoju kampanju gradila na platformi "nacionalnog prioriteta" i krajnje kritičnosti prema Europskoj uniji.

Emmanuel Macron (44), u nedjelju je postao prvi francuski predsjednik kojemu je pošlo za rukom osvojiti drugi mandat u proteklih 20 godina, otkako je to ostvario Jacques Chirac 2002., kada je pobijedio Jean-Marie Le Pena, oca sadašnje protukandidatkinje.

Ipak, ovi će se izbori pamtiti i po rekordnoj apstinenciji birača koju institut Ifop procjenjuje na 27,8 posto. Tako velik neodziv u drugom krugu ne pamti se od 1969., kada je iznosio 31,3 posto.

Refleks "republikanske fronte" ili barikade krajnjoj desnici koja se aktivirala prije pet godina, oslabio je kod dijela birača nesklonih predsjedniku za kojega kažu da je  arogantan i zaštitnik bogatih slojeva, odnosno u dijelu birača u kojih se javio zamor od dvoboja Macron-Le Pen.

Koliko je refleks oslabio govori podatak da je Macron 2017. osvojio  66,10 posto glasova, daleko odmaknuvši pred Le Pen koja je tada dobila 33,90 posto.

Danas 53 godišnja Le Pen može biti ponosna jer je uspjela dosegnuti rekordan broj glasova za krajnju desnicu i sada će njezin prvi izazov biti osvojiti većinu na parlamentarnim izborima u lipnju.

A pred Macronom je velika zadaća okupiti podijeljene Francuze i znati uspješno odgovoriti na bijes francuskih birača koji nisu imućni, onih koji se teško nose s padom životnog standarda i koji su svoje nezadovoljstvo artikulirali prosvjednim pokretom Žutih prsluka 2018/2019., no do danas nisu primili primjeren odgovor na postavljene zahtjeve.

Maron će morati odgovoriti i na tjeskobu i strah narasle zbog kontinuiranih kriza od pandemije covid-19 do rata u Ukrajini.

Le Pen priznala poraz i pozvala na parlamentarne izbore u lipnju

Kandidatkinja krajnje desnice za francusku predsjednicu Marine Le Pen u nedjelju je priznala poraz od Emmanuela Macrona i u govoru naglasila važnost parlamentarnih izbora u lipnju, a čestitke pobjedniku stižu iz Europske unije i od hrvatskog premijera.

Televizija France 24 objavila je da je prema prvim projekcijama Macron osvojio 58,2 a Le Pen  41,8 posto glasova.

Kandidatkinja desnice potom je u svom govoru rekla da će Macronova vladavina idućih pet godina opet „dovoditi do novih podjela“ te da će on „uništiti Francusku i njezine institucije“.

Le Pen je naglasila važnost nadolazećih parlamentarnih izbora u lipnju na kojima treba spriječiti Macronovu stranku da stekne većinu u Nacionalnoj skupštini. 

Lijevi kandidat Jean-Luc Mélenchon, treći u prvom krugu izbora, također je naglasio važnost parlamentarnih izbora, kazavši kako je Macron izabran s vrlo malim brojem glasova.

Mélenchon vjeruje da njegova stranka na izborima u lipnju može postati važan treći igrač s velikim utjecajem na francusku politiku.

Čestitke Macronu

Macronu je pobjedu odmah čestitala predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, poručivši na Twitteru da će „zajedno unaprjeđivati Francusku i Europu“.

Predsjednik Europskog vijeća Charles Michel na istoj je društvenoj mreži napisao „Bravo Emmanuel“.

„U ovom turbulentnom periodu trebamo čvrstu Europu i Francusku totalno predanu suverenijoj i strateški snažnijoj Europskoj uniji“, dodao je Michel, a prenosi Reuters.

Macronu je na Twitteru čestitao i hrvatski premijer Andrej Plenković.

"To je dobra vijest za Francusku, za Europu i za hrvatsko-francusko strateško partnerstvo i nastavak jačanja naših bilateralnih odnosa", napisao je Plenković.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno