policija02

STANJE SIGURNOSTI PROŠLE GODINE U ŽUPANIJI
PUSD objavila je službene podatke o stanju sigurnosti na području Splitsko-dalmatinske županije u prošloj godini, evidentiranim djelima, angažiranosti policije te ostalim čimbenicima sigurnosnog stanja.

- O angažiranosti policije i o tome kolika su očekivanja građana, govori podatak da smo tijekom 2021.godine evidentirali 49 989 dojava građana koji su tražili pomoć policije, izlazak na teren i poduzimanje mjera i radnji iz nadležnosti policije.

 Javni red i mir te drugi prekršaji iz nadležnosti MUP-a

Tijekom i 2021. godine procesuirano je ukupno 2513 prekršaja protiv javnog reda i mira (za 15% manje u odnosu na 2020.godinu), te 8058 ostalih prekršaja iz nadležnosti policije. Najveći broj prekršaja protiv javnog reda i mira počinjen je svađom ili vikom - 1060 i drskim ponašanjem - 491 prekršaj.
U odnosu na 8058 ostalih prekršaja iz nadležnosti policije,  najveći broj prekršaja evidentiran je iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga - 1465, Zakon o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti- 1280, Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji - 791, Obiteljskog zakona - 281, Pomorski zakonik - 593 prekršaja.

Javna okupljanja

Tijekom 2021. godine osiguravali smo 1664 javna okupljanja, a pomoć prilikom izvršenja odluke drugim tijelima pružili smo u  337 slučajeva.

Promet

Usmjeravanjem rada na sankcioniranje ključnih prekršaja, 2021. god. u prometu je zatečeno i procesuirano preko 4000 alkoholiziranih vozača, više od 10 000 nekorištenja sigurnosnog pojasa i više od 6 000 prekršaja nepropisnog korištenja mobitela i ne korištenja zaštitne kacige.
Broj smrtno stradalih u prometnim nesrećama prošle godine najmanji je broj poginulih od kada se analize i statistike stradalih u prometnim nesrećama uopće vode u postojećem ustroju županija i PU na području Republike Hrvatske. U 20 prometnih nesreća smrtno su stradale 22 osobe.

U odnosu na 2020. godinu, broj prometnih nesreća u porastu je za gotovo 20% kao i broj lakših tjelesnih ozljeda sudionika u nesrećama, što jasno ukazuje na povratak intenzivnog prometa nakon ukidanja modela zatvaranja društva uslijed COVID epidemije kako je to bilo karakteristično u dijelu 2020.godine.

Prevencija

Odjel prevencije proveo je 10 preventivnih projekata i 14 preventivnih program te 7 nacionalnih projekata i kampanja, pripremljenih za različite društvene skupine ili kategorije naročito osjetljivih i ranjivih skupina građana. I ove godine na našem području u sklopu međunarodne suradnje boravili su i radili strani policijski službenici, ukupno njih 20 iz šest europskih zemalja.

 I u ovim specifičnim uvjetima i uz poštivanje epidemioloških mjera, realizirana je edukacija za 1053 učenika, 167 roditelja i 55 obrazovnih djelatnika,  vezano uz sigurnosti u prometu, rizičnih ponašanja i sigurnosti na internetu. Naglasak je bio na korištenju aplikacije „Sefetynet“  revizijom instaliranja na stancima svih obrazovnih ustanova, ažuriranjem kviza znanja i novih sadržaja iz područja zaštite osobnih podatka i tolerancije.

 Poslovi granične, pomorske i aerodromske policije

Na poslovima granične kontrole i zaštite državne granice policijski službenici PU SD angažirani su na kopnu ( cca 140 km granice sa BiH), moru (196 NM ) i u zračnim lukama Split i Brač. Prilikom provedbe granične kontrole u zoni graničnih prelaza, otkriveno je 284 slučaja krijumčarenja, različitih načina počinjenja. Isto tako, u zaštiti državne granice izvan graničnih prelaza i u dubini područja RH, otkriveno je 96 slučajeva krijumčarenja. Najčešće se krijumčare proizvodi iz kategorije visokotarifne robe (alkohol, duhan i duhanski proizvodi ), različite vrste ostale robe u količinama i na način koji nije zakonit, oružje svih vrsta, droga i osobe.

Ukupan broj prekršaja iz Pomorskog zakonika je 539 od čega se u 214 slučajeva radilo o kršenju odredbi Pomorskog zakonika vezanih uz glisiranje.

 Poslovi kriminalističke policije

U 2021. godini evidentirali smo ukupno 5389 kaznenih djela, što je za 8% više od 2020.godine. Činjenica je kako broj kaznenih djela iz domene općeg kriminaliteta u koji spada i najzastupljeniji imovinski kriminalitet stagnira, dok sa druge strane bilježimo statistički bolji zahvat u domeni organiziranog i gospodarskog kriminaliteta. Kriminalitet povezan sa zlouporabom droga, u prekršajnoj i kaznenoj sferi strateški je prioritet PU SD čemu svjedoči niz kriminalističkih istraživanja, prodor službe u tamnu brojku kriminaliteta i struktura počinitelja prijavljenih za složenije slučajeve i teže oblike.

Ovakav trend ukazuje i na sve bolju povezanost te koordinaciju sa Službom za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta, kao i sa drugim partnerskim institucijama  značajnim za cjelovitu realizaciju kriminalističkih istraživanja i preventivnih aktivnosti.
Posebnu pozornost javnosti i medija izazvali su slučajevi iz domene kaznenih djela protiv života i tijela ( kroz kriminalistička istraživanja razriješeni su svi slučajevi ubojstva i pokušaja ubojstva u 2021.).
Za sada nerazriješena dva slučaja paljevina u javnoj garaži na Pujankama predmet su aktivnog kriminalističkog istraživanja.

Opći kriminalitet

Tijekom 2021. god. dogodila su se četiri ubojstva i sedam pokušaja ubojstava. U svim slučajevima dovršena su kriminalistička istraživanja i protiv počinitelja su podnesena kaznene prijave, te su privedeni pritvorskom nadzorniku. Bilježimo manji broj kaznenih djela Teška tjelesna ozljeda ( evidentirane su 82 Teške tjelesne ozljede, od čega su 74 djela riješena i počinitelji su prijavljeni).

U odnosu na teška kaznena djela, skoro u svim segmentima bilježimo smanjenje - ubojstava je manje za 33%, pokušaja ubojstava za 41% manje, teških tjelesnih ozljeda bilježimo 6% manji broj.  Više je prijavljenih silovanja, a dobrim pokazateljem rada držimo činjenicu kako su u svih 22 slučaja počinitelji utvrđeni i procesuirani, te nisu zabilježeni slučajevi serijskih kaznenih djela koji bi izazvali pozornost i uznemirenje javnosti.

 Imovinski kriminalitet

Ukupan broj imovinskih kaznenih djela na istoj je razini kao i u 2020.godini, a znatno niži u odnosu na 2019., godinu prije epidemije COVID 19, unatoč evidentnom povratku turističkog prometa i izostanku situacija potpunog zatvaranja karakterističnih za epidemiju COVID 19 u 2020. godini. Ove godine ukupno smo evidentirali 2082 imovinskih kaznenih djela uz stopu razriješenosti od 46 %.

Nakon analize  strukture  imovinskog kriminaliteta, kao značajan podatak ističe se broj  kaznenih djela razbojništva specifičnog po sadržaju nasilja u izvršenju djela. Naime, tijekom 2021.godine evidentirali smo 44 razbojništva što je za 43,6% manje od 2020.godine. Ovim smanjenjem broja KD, uz činjenicu kako su izostali i složeni oblici KD sa težim posljedicama, a postotak razriješenih KD viši od 50%, nastavlja se pozitivan trend kod KD sa značajnim utjecajem na osjećaj sigurnosti u životnom okruženju.

Tijekom 2021.godine također bilježimo i pad broja drskih krađa. Evidentirali smo 21 kazneno djelo te vrste, što je za 41% manje nego u 2020.godini, kao i pad broja teških krađa za 5%.
U odnosu na 2020.godinu u 2021. bilježimo  47% manje provala u domove dok je ukupan broj provala  u odnosu na 2019. gotovo dvostruko manji.

Kriminaliteta droga

Tijekom 2021.godine policijski službenici su ostvarili 1651 zapljena različitih vrsta droge, te su podnesene 192 kaznene prijave vezano uz kazneno djelo Neovlaštena proizvodnja i promet drogama.

Pronađeno je i oduzeto:

138 kilograma i 495 grama droge marihuana,

8 kilograma i 133 grama heroina,

5 kilograma i 966 grama kokaina

1 kilogram i 856 grama hašiša

46 kilograma i 986 grama amfetamina

568 stabljika  marihuane.

Nasilje u obitelji

Tijekom 2021.godine evidentirano je 264 kaznena djela Nasilja u obitelji što je u razini s 2020 godinom (za 1% manje u odnosu na 2020). Svi počinitelji ovog kaznenog djela su kriminalistički obrađeni, procesuirani i prijavljeni nadležnom Državnom odvjetništvu.

U odnosu na prekršaj iz Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji evidentirali smo ukupno 791 prekršaj, što blagi porast u odnosu na 2020.godinu za 7%. – stoji u policijskom izvješću


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno