ukrajina danas

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je u subotu da ruske snage gađaju civile, dan nakon što je raketni napad na željezničku stanicu prepunu žena, djece i staraca ubio najmanje 52 osobe, prema ukrajinskim dužnosnicima.

Rusija je usredotočila svoju ofenzivu, koja je uključivala krstareće rakete koje su lansirale njezine pomorske snage, na istočnu regiju Donbasa, priopćilo je britansko ministarstvo u dnevnom izvješću.

Ministarstvo očekuje da će se zračni napadi pojačati na jugu i istoku jer Rusija nastoji uspostaviti kopneni most između Krima, koji je Moskva anektirala 2014., i Donbasa, ali ukrajinske snage osujećuju napredovanje.

Ukrajinski dužnosnici rekli su da se granatiranje u regiji pojačalo posljednjih dana kako stižu nove ruske snage.

"Okupatori nastavljaju pripremati ofenzivu na istoku naše zemlje kako bi uspostavili potpunu kontrolu nad teritorijama Donecke i Luhanske oblasti", priopćeno je iz Glavnog stožera ukrajinskih oružanih snaga.

Predsjednik Volodimir Zelenskij nazvao je udar na željezničku stanicu u Kramatorsku, u istočnoj regiji Doneck, namjernim napadom na civile.

Gradonačelnik je procijenio da se tada tamo okupilo 4000 ljudi.

Regionalni guverner Pavlo Kirilenko rekao je da je stanicu pogodila balistička kazetna raketa kratkog dometa Točka, koja eksplodira u zraku i izbacila gelere po većem području.

Kazetne bombe su zabranjene konvencijom iz 2008.

Rusija je nije potpisala, ali je prethodno negirala korištenje takvog naoružanja u Ukrajini.

Rusko ministarstvo obrane, prema novinskoj agenciji RIA, tvrdi da te rakete za koje se tvrdi da su pogodile postaju koristi samo ukrajinska vojska i da ruske oružane snage nisu imale ciljeve u Kramatorsku u petak.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno