frustrirana djevojcica

Za razliku od proteklih dana i noći, ova je bila prilično burna, barem što se tiče zapadnog dijela Ukrajine, izvijestio je iz Lavova reporter HRT-a Petar Vlahov.

- U središtu Lavova ništa se ne prepušta slučaju, spomenička baština se dodatno zaštićuju, očito je bojazan da bi u slučaju nove ruske ofenzive na meti mogao biti i sam centar Lavova, ovdje na zapadu Ukrajine, izvijestio je u podnevnom Dnevniku, Petar Vlahov.

Dodaje da su krenule hitne evakuacije civila, prije svega na luhanskom području.

- Tamo je otvoreno pet humanitarnih koridora, a također i na pravcu Slavjansk - Krematorsk. U Mariupolju se vode žestoke borbe, rusko zrakoplovstvo gađa ukrajinske branitelja. Također, zapaljen je cijeli konvoj autobusa koji je trebao izvlačiti civile. 130.000 ljudi i dalje je u tom obruču i čekaju mogućnost da odu iz sravnjenoga grada.

Dodao je da je ukrajinsko tužiteljstvo pronašlo ime organizatora zločina u Buči, a radi se o Azarbeku Omurbekovu, zapovjednik 64. ruske motorizirane brigade, a koji je tijekom okupacije bio u Buči.

- Ukrajinci su poručili da će kad tad odgovarati za zločine i genocid koji je počinjen u tom gradu, zaključio je Vlahov u javljanju u podnevnom Dnevniku.

Protekla noć bila je burna

- Sinoć su ruske rakete gađale mjesto Zoločiv zbog čega je bila oglašena i zračna opasnost. Prilično je dugo trajala. Rakete su pogodile zapovjedno mjesto teritorijalne obrane. Pogođeni su i spremnici s gorivom, pretpostavlja se da je tamo i vojna baza gdje se drži gorivo za ukrajinske rakete, što je ostalo još iz vremena SSSR-a. Pogođen je i pogon za popravak oklopnih vozila, sve to tvrdi rusko Ministarstvo obrane. Ukrajinci za sada tek potvrđuju da je došlo do napada u ovom zapadnom, do sada relativno mirnom dijelu zemlje - javlja Vlahov.

Nijedna strana nije izvijestila o broju žrtava.

- Ovo je samo još jedna potvrda da će, ako dođe do nove ruske ofenzive, zapadni dio Ukrajine biti meta dalekometnog ruskog topništva ili borbenih zrakoplova, dodaje u javljanju Vlahov.

Intenziviraju se i borbe kod Hersona, Ukrajinci i dalje drže taj grad, nisu u potpunom okruženju.

- Tijekom noći i jutra žestoki su napadi prema Lugansku i Donjecku, ali Rusi ne bilježe značajan napredak. U Dnjepropetrovsku dalekometne ruske rakete pogodile su tamošnju rafineriju, kažu da su je potpuno uništile. Očito je cilj Rusa uništiti infrastrukturu vezano uz energente. Sve je to najpotrebnije ukrajinskoj vojsci - dodaje.

U Tiraspolu u Moldaviji, nadomak Odese, ruski separatisti pripremaju zračne luke za uzlijetanje svojih borbenih zrakoplova, dodaje Vlahov ističući da su mobilizirane proruske postrojbe.

- Za eventualnu ofenzivu, računali bi na proruske separatiste iz te enklave. Sigurno će tiraspolske zračne luke biti iskorištene za borbene avione.

Govoreći o Bjelorusiji, Vlahov je rekao da se radi o jednom od najpouzdanijih saveznika Vladimira Putina.

- Tamošnje Ministarstvo obrane tvrdi da njihove pripreme uz granicu ne znače da će doći do pješačke invazije iz Bjelorusije na Ukrajinu. No, to je u ovom trenutku teško vjerovati, Ukrajinci tvrde da se upravo iz bjeloruskih gradova raketama gađaju njihovi gradovi.

Vlahov poručuje da i NATO snabdijeva Ukrajinu, da je Češka poslala tenkove i protuoklopno oružje.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno