coric zastitari

Natječaj je raspisan na Badnjak, i to samo u oglasniku javne nabave. Nije ga bilo čak ni na stranicama Ministarstva

Neki poduzetnici tvrde da su bili spremni dati i dvostruko veće iznose, no natječaj jednostavno nisu vidjeli. Unatoč svemu, ministar Ćorić potpisao je odluku da se hidroelektrana na 30 godina dodijeli tvrtki 007 Miletić

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Tomislav Ćorić dodijelio je koncesiju za korištenje hidroelektrane na solinskoj rijeci Jadro lokalnoj zaštitarskoj tvrtki 007 Miletić koja je za proizvodnju i distribuciju električne energije registrirana prije tri mjeseca.

Riječ je o finišu natječaja za dodjelu 30-godišnje koncesije za ovu malu hidroelektranu koja ima snagu do 5 megavata i koju je, prema Ćorićevoj odluci, dobila tvrtka koja se do sada energetskim biznisom uopće nije bavila. Natječaj je bio van fokusa javnosti zato što je objavljen na Badnjak i to samo na jednom mjestu, zbog čega sada pljušte žalbe na njegovu regularnost.

Čime se do sada bavio 007 Miletić?

Tvrtka 007 Miletić koju je Ćorić odabrao, godinama je poznata u zaštitarskom sektoru, a 2014. dobila je i 30-godišnju koncesiju za punjenje vode u Vrlici. Osnivač tvrtke je Nediljko Miletić, dok se kao prokurist pojavljuje i njegova supruga Zdravka.

Zašto su odabrani baš gospodin Miletić i njegova firma, iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja Telegramu ne žele odgovoriti već 11 dana. Još dok je natječaj trajao, objasnili su nam kako je “utemeljen na Zakonu o koncesijama te Uredbi o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda”.

Natječaj objavljen lani na Badnjak

Uočili smo i podatak da je nadmetanje za ovu koncesiju objavljeno 24. prosinca prošle godine, dakle na Badnjak i to samo na stranicama Elektroničkog oglasnika javne nabave (EOJN). Na službenoj internetskoj stranici Ministarstva, koje je davatelj koncesije, vidljive su brojne objave o koncesijama, no ovaj natječaj, misteriozno, nije objavljen.

Nije ga bilo ni u drugim medijima, što sada tvrtke koje se žale na natječaj problematiziraju. Sasvim precizno, Zakon propisuje da se ovakav natječaj objavljuje u EOJN-u, a može ga se objaviti i “na mrežnoj stranici davatelja koncesije kao i u ostalim sredstvima javnog priopćavanja”. Uredba o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda propisuje pak da se “javni poziv objavljuje u Elektroničkom oglasniku javne nabave Republike Hrvatske, a dan nakon toga na internetskoj stranici davatelja koncesije”.

Žalbe na odluku ministra Ćorića

Iz Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja za Telegram odgovaraju kako su kod objave poštivali Zakon o koncesijama, a kod sastavljanja natječaja i Uredbu o uvjetima davanja koncesija za gospodarsko korištenje voda.

No, dvije žalbe koje su sada stigle Državnoj komisiji za kontrolu postupaka javne nabave ukazuju na niz propusta. Među njima je i sporna objava natječaja samo u EOJN-u. Ovdje ne treba izgubiti iz vida da se radi o koncesiji na čak 30 godina.

Inače, kao jednokratnu naknadu za koncesiju, Ministarstvo je tražilo 228.608 kuna, te još jedan posto godišnje od ostvarene prosječne cijene proizvedene električne energije u svakoj godini korištenja. Kao minimalni iznos Ministarstvo je u natječaju utvrdilo 14.288 kuna. U žalbama na odabir tvrtke 007 Miletić ističe se da su te koncesijske naknade preniske s obzirom na cijene struje, te da su neki ponuditelji bili spremni platiti i dvostruko veće iznose. No, natječaj jednostavno nisu vidjeli. Unatoč svemu, ministar Ćorić potpisuje odluku o odabiru solinskog zaštitara koji se tek nedavno preregistrirao za proizvodnju i prodaju struje.

I Miletićeva supruga se natjecala

Doznali smo da su se uz Miletića na natječaj još javile tvrtke Primula company, u vlasništvu njegove supruge Zdravke Miletić, te tvrtka Starac d.o.o. iz Kaštela. I Primula company se tek u siječnju ove godine registrirala za proizvodnju i trgovinu energijom, dok Starac d.o.o. tu djelatnost ni nema registriranu.

Koliko je ozbiljno gospođa Miletić ušla u borbu za koncesiju na rijeci Jadro svjedoči i podatak da je unatoč procijenjenoj vrijednosti od 228.608 kuna, bila spremna platiti svega 56.200 kuna. Tvrtka Starac ponudila je 300 tisuća kuna, a 007 Miletić 265.200 kuna. Kako je povjerenstvo Ministarstva utvrdilo da ponuda firme Starac nije uredna, odnosno da stranice nisu bile uredno numerirane ni uvezane, kao jedini koji je zadovoljio uvjete ostao je Miletić.

No, firma Starac u žalbi navodi kako ih Ministarstvo uopće nije tražilo da dopune ili pojasne svoju ponudu, niti da ju, kako to propisuje Zakon o javnoj nabavi, u roku od najmanje pet dana razjasne. Obrazloženje Ministarstva da im ponuda nije bila uredno uvezana smatraju nedovoljnim.

Izvor : Telegram.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno