ukrajina mala

Danas je  30. dan ruske invazije na Ukrajinu. Ministarstvo obrane Velike Britanije je objavilo novo obavještajno izvješće o ratu u Ukrajini. Pišu da Rusija i dalje opsjeda niz velikih ukrajinskih gradova uključujući Harkov, Černihiv i Mariupolj.

“Ruske snage nisu spremne poslati pješaštvo u gradove, radije se oslanjaju na neselektivno korištenje zračnog i topničkog bombardiranja u pokušaju demoralizacije obrambenih snaga. Vjerojatno će Rusija nastaviti granatirati urbana područja jer želi ograničiti svoje već značajne gubitke, po cijenu daljnjih civilnih žrtava", navodi se u izvješću.

Rusija je objavila da provodi vojne vježbe na otocima za koje se spori s Japanom. Četiri otoka – koje Rusija naziva Južnim Kurilima, a Japan Sjevernim teritorijama – predmet su više od 70 godina dugog spora između dva naroda, javlja BBC.

Rusija se prije nekoliko dana povukla iz mirovnih pregovora kao odgovor na odluku Japana da uvede sankcije Rusiji zbog invazije na Ukrajinu. Zbog spora oko otoka Rusija i Japan još nisu potpisali mirovni sporazum o okončanju Drugog svjetskog rata.

Ranije ovog tjedna, Rusija je objavila da se povlači iz pregovora zbog japanskog protivljenja invaziji na Ukrajinu. Sad je ruska Istočna vojna oblast objavila da će provesti vojne vježbe s više od 3000 vojnika i stotinama komada vojne opreme.

Japan je ranije osudio Rusiju zbog povlačenja iz mirovnih pregovora i zaustavljanja zajedničkih gospodarskih projekata na otocima.

U ratu u Ukrajini do sada je poginulo 136 djece, dok je još 199 djece ozlijeđeno, objavio je ukrajinski Ured glavnog tužitelja na Facebooku.

Iz Ukrajine stižu nove fotografije na kojima su civili koji su pobjegli iz Mariupolja. Dio automobila je oštećen, a na nekima piše "djeca".

Ukrajinska vojska: Srušili smo 3 ruska aviona i 3 bespilotne letjelice

U svom jutarnjem izvještaju Glavni stožer oružanih snaga Ukrajine kaže da ukrajinske trupe nastavljaju odbijati napade ruskih snaga na glavni grad Kijev.

Ukrajinska vojska priopćila je da su ruske snage imale poteškoća s angažiranjem kvalitetnog osoblja i podmirivanjem gubitaka pretrpljenih tijekom invazije, dijelom zbog utjecaja međunarodnih sankcija.

Stožer tvrdi i da je ruska oprema u lošem tehničkom stanju zbog ranijeg nemara i dugotrajnog skladištenja. To utječe na sposobnost Rusije da održi potreban tempo i postigne konačni cilj rata, navodi se u priopćenju.

Međutim, to nije spriječilo Rusiju da nastavi s napadima i zračnim napadima te nanosi štetu ukrajinskim snagama, dodaju.

U izvještaju se navodi i da je Moskva razmjestila maksimalan broj jedinica na teritorij Krima i uz područja Hersonske, Zaporoške, Mariupoljske i Donjecke regije, kako bi suzbila otpor stanovnika.

U oblastima Donjecka i Luganska ukrajinske snage su odbile ruske napade i uništile 8 tenkova i 11 vojnih vozila, kaže ukrajinski stožer i navodi da su ukrajinske jedinice protuzračne obrane srušile 3 zrakoplova i 3 bespilotne letjelice koje pripadaju Rusiji.

Izvor. Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno