djeca izbjeglice ukrajina

Više od pola ukrajinske djece, njih oko 4,3 milijuna, moralo je napustiti svoje domove od početka ruske invazije 24. veljače, priopćio je UNICEF u četvrtak.

„U mjesec dana rata u Ukrajini raseljeno je 4,3 milijuna djece, što je više od pola od 7,5 milijuna procijenjene dječje populacije u toj državi“, navodi se u priopćenju.

Oko 1,8 milijuna djece pobjeglo je u druge države, dok je 2,5 milijuna izbjeglo unutar ukrajinskog teritorija.

„Ovaj rat je potaknuo jedno od najbržeg raseljavanje djece u velikom razmjeru od Drugog svjetskog rata“, naglasila je čelnica UNICEF-a Catherine Russell.

„To je tužna stvarnost koja bi mogla imati trajne posljedice za buduće generacije. Sigurnost djece, njihova dobrobit i pristup ključnim uslugama ugroženi su užasnim i neprestanim nasiljem“, dodala je.

Najmanje 81 djece je ubijeno, a 108 je ozlijeđeno od početka rata, pokazuju posljednji podaci UN-a, objavljeni u srijedu.

Rat je imao razoran utjecaj na infrastrukturu zbog čega oko 1,4 milijuna ljudi nema pristup pitkoj vodi.

„U samo nekoliko tjedana rat je stvorio devastaciju za djecu Ukrajine“, rekla je Russell.

„Potrebni su im mir i zaštita i njihova prava. UNICEF i dalje traži hitan prekid vatre i zaštitu djece. Kritična infrastruktura o kojoj djeca ovise, poput bolnica, škola i civilnih zgrada nikad ne bi smjeli biti napadnuti“, istaknula je.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno