nadbiskupi

Zemni ostatci dvojice splitsko-makarskih nadbiskupa mons. Frane Franića i mons. Ante Jurića preneseni su iz konkatedralne  crkve sv.  Petra u Splitu u  kriptu nove crkve Svete Obitelji na Gospinu Otoku u Solinu u koju su položeni u srijedu navečer.

Kako su izvijestili iz Splitsko-makarske nadbiskupije, dvojica su nadbiskupa za vrijeme života izrazili želju da počivaju na tom mjestu i čekaju uskrsnuće.

Polaganju zemnih ostataka dvojice nadbiskupa u kriptu prethodilo je u crkvi Svete  Obitelji u Solinu misno slavlje koje je predvodio sadašnji splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Liturgijski obred ekshumacije posmrtnih ostataka nadbiskupa Franića i Jurića obavljen je u petak u jutarnjim satima u konkatedrali sv. Petra u Splitu,  a zatim su prevezeni u crkvu Svete Obitelji u Solinu, gdje su na kraju obreda ljesovi s posmrtnim ostatcima dvojice nadbiskupa položeni u kripti crkve.

U  homiliji je nadbiskup Barišić istaknuo kako su nas nadbiskupi Franić i Jurić, svaki na svoj način, trajno zadužili da spomen na njih ne može izblijedjeti, nego ga kao duhovno bogatstvo prenosimo novim naraštajima.

„Pastiri Frane i Ante naši su novozavjetni patrijarsi koji su nas u najtamnijim vremenima 20. stoljeća poput Mojsija u Knjizi Ponovljenog zakona pratili i hrabrili na putu vjernosti Bogu i ljubavi prema čovjeku", rekao je mons. Barišić.

Dvojica pokojnih nadbiskupa, po Barišićevim riječima, svojim ljudskim, kršćanskim i pastirskim primjerom života pozivali su nas da volimo svoju zemaljsku domovinu, ali da se ne zatvorimo u granice prostora i vremena, nego i sami uvjereni, uvjerljivo su nas podsjećali da je domovina naša na nebesima; da je pobjeda svetih i spas u Kristovu križu ljubavi; da je Isus Krist ispunjenje Zakona i Prorokâ, mjera punine ljudskog života i cjelokupne povijesti.

"Ovim ukopom pastira Frane i Ante u toliko željenu kriptu splitsko-makarskih nadbiskupa započinje jedan novi povijesni niz", istaknuo je splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić.

Kako su priopćili iz Splitsko-makarske nadbiskupije, ove godine vjernički puk te nadbiskupije sa zahvalnošću se spominje 110. obljetnice rođenja i 15. obljetnice smrti nadbiskupa mons. Frane Franića te 100. obljetnice rođenja i 10. obljetnice smrti nadbiskupa mons. Ante Jurića.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno