razrusen grad

Britansko ministarstvo obrane u nedjelju je izvijestilo da ruske snage koje napreduju s Krima i dalje pokušavaju zaobići Mykolaiv dok nastoje krenuti na zapad prema Odesi, dodajući kako su ruske snage postigle mali napredak u proteklom tjednu.

"Blokada ukrajinske obale vjerojatno će pogoršati humanitarnu situaciju u Ukrajini, sprječavajući da vitalne zalihe dođu do ukrajinskog stanovništva", objavilo je ministarstvo u objavi na Twitteru, prenosi Reuters.

Nešto ranije britanski premijer Boris Johnson obećao je nastavak vojne potpore Ukrajini u telefonskom razgovoru s ukrajinskim predsjednikom Volodimirom Zelenskijem u nedjelju poslijepodne.

“Premijer je istaknuo daljnju predanost Ujedinjenog Kraljevstva radu s međunarodnim partnerima na koordinaciji potpore za jačanje samoobrane Ukrajine", priopćeno je iz Downing Streeta.

Obojica čelnika naglasila su važnost sankcija u vršenju pritiska na ruskog čelnika Vladimira Putina i osudili su brutalne napade na nedužne civile nakon užasnih bombardiranja Mariupolja.

Ukrajina kaže da nema govora o predaji Mariupolja

Nema govora o tome da će Ukrajina odustati od grada Mariupolja i položiti oružje, izjavila je u ponedjeljak rano ujutro potpredsjednica ukrajinske vlade Iryna Vereshchuk.

"Ne može biti govora o bilo kakvoj predaji, polaganju oružja", kazala je Vereshchuk te dodala kako su o tome već obavijestili rusku stranu, prenosi portal Ukrainska pravda.

Rusija je u nedjelju zatražila od ukrajinskih snaga da polože oružje u opkoljenom istočnom lučkom gradu Mariupolj.

Rusija predlaže Ukrajini da sve njezine vojne postrojbe napuste grad "bez oružja i streljiva na ruti dogovorenoj s Ukrajinom".

Rusija inzistira na "službenom pisanom odgovoru" Ukrajine na prijedloge do 5 sati ujutro u ponedjeljak po moskovskom vremenu.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno