kozmonauti

Ruski kozmonauti stigli su u subotu na Međunarodnu svemirsku stanicu (ISS) odjeveni u svemirska odijela u bojama ukrajinske zastave, što bi se moglo shvatiti kao njihovo stajalište protiv ruske invazije Ukrajine, piše BBC.

Oleg Artemjev, Denis Matvejev i Sergej Korsakov prvi su kozmonauti koji su stigli na ISS otkako je Rusija prošli mjesec napala svoga istočnog susjeda.

Pripadnici su ruske svemirske agencije Roskozmos, a njihova kapsula Sojuz glatko je pristala na orbitalnu platformu tri sata nakon polijetanja iz Kazahstana.

Na ISS-u, zajedničkom projektu Rusije, Amerike, Kanade, Japana i nekih europskih zemalja, kozmonaute su srdačno dočekali njihovi američki, ruski i njemački kolege.

"Čestitam na uspješnom pristajanju", rekao je glas iz ruske kontrole misije nekoliko trenutaka nakon što je ruski trojac stigao na ISS, a nekoliko sati kasnije otvorila su se vrata kapsule Sojuz i trojica nasmijanih muškaraca uletjela su u svemirsku postaju jedan po jedan odjeveni u svijetložuta svemirska odijela s plavim detaljima.

Standardna ruska svemirska uniforma obično je plave boje, a očevici kažu da je najmanje jedan od trojice ruskih kozmonauta nosio upravo plavo odijelo prije polijetanja prema ISS-u.

"Došao je red da odaberemo boju. Zapravo nam se nagomilalo puno žutog materijala pa smo ga morali i upotrijebiti. Samo zato smo morali nositi žuto”, kazao je zapovjednik Artemjev novinarima kad su ga pitali o odijelima na konferenciji za novinare održanoj uživo.

Od invazije na Ukrajinu ljudi diljem svijeta nose odjeću u bojama ukrajinske nacionalne zastave da bi pokazali solidarnost i podršku s narodom te zemlje.

Trojica Rusa na ISS-u će započeti znanstvenu misiju koja bi trebala trajati nešto više od šest mjeseci. Oni će zamijeniti trojicu sadašnjih članova posade koji bi se na Zemlju trebali vratiti 30. ožujka.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno