BANGKOK, THAILAND- MARCH 15 2020: Woman hand holding oil bottle and Empty shelves of oil in supermarket Panic buyer for hoarding food, Coronavirus Covid-19 concept.

Obitelji kupuju i po 40 litara ulja, piše u subotu Jutarnji list, navodeći da bi, nastavi li se povećana potražnja, trgovci mogli uvesti restrikcije.

Nakon što su veliki trgovački lanci u nekim europskim državama uveli restrikcije na kupovinu pojedinih prehrambenih artikala zbog straha da bi rat u Ukrajini mogao dovesti do nestašice i velikog poskupljenja - u Španjolskoj se, primjerice, može kupiti najviše tri litre ulja tijekom jedne kupnje - i hrvatski su građani počeli stvarati zalihe, a fotografije praznih polica i kolica punih ulja šire se društvenim mrežama.

No, trgovci s kojima je razgovarao Jutarnji list - Konzum, Lonia, KTC i NTL - kažu da su dobro opskrbljeni i ne namjeravaju uvoditi restrikcije za jednokratne kupnje jestivog ulja, a iz uljare Zvijezda iz sastava Fortenova Grupe te iz Tvornice ulja Čepin poručuju da imaju dovoljne količine sirovine i stoga nema straha od nedostatka ulja na hrvatskom tržištu.

Ipak, direktor Fortenova Grupe Fabris Peruško na Novoj TV izjavio je da će njihov maloprodajni lanac trgovina vjerojatno uvesti ograničenja u jednokratnoj kupnji ulja i to ne zato što ulja nema nego da bi spriječili ubrzanu potrošnju svojih zaliha.

Iz Konzuma su u petak odgovorili: "Kako očekujemo da će se odnedavno povećana potražnja ipak normalizirati, jer nikakve racionalne potrebe za stvaranjem zaliha nema, u ovom trenutku nećemo ograničavati količinu kupovine. No, ako se potražnja nastavi povećavati ovim tempom, određena ograničenja bit će potrebna."

Direktor NTL-a Martin Evačić potvrđuje da se primjećuje povećana kupovina ulja, brašna, tjestenine, riže i šećera, ali ne kane uvoditi nikakve restrikcije. Nedavno su, kaže, imali ulje na akcijskoj prodaji ispod 11 kuna za litru pa se moglo vidjeti da neki kupci uzimaju veće količine, od 10 do čak 40 litara.

Evačić očekuje određeno povećanje cijena proizvođača jer ga svi najavljuju, ali smatra da maloprodajna cijena litre ulja ipak neće dosegnuti 20 kn, kako se neki kupci pribojavaju.

Što se tiče mogućih poskupljenja, u Konzumu se pozivaju na informacije o globalnom kretanju cijena sirovine na burzi te procjenjuju da bi moglo doći do rasta cijena određenih proizvoda.

Drago Munjiza, direktor Lonije, potvrđuje da nema nikakvog razloga za paničnu kupovinu, ali niti za njezina ograničenja te da četveročlanoj obitelji treba litra ulja mjesečno.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno