poskupljenjegoriva

Apel za pomoć stiže Vladi od autobusnih prijevoznika zbog novog poskupljenja goriva, koje se očekuje od utorka. Traže četiri konkretne mjere pomoći, inače, najavljuju, slijedi kolaps autobusnog prijevoza u Hrvatskoj.

Autobusni prijevoz više neće moći normalno funkcionirati bez pomoći vlade, upozoravaju iz udruge javnolinijskih prijevoznika, pogotovo u ruralnim krajevima gdje su autobusi jedini prijevoz do škole, posla, ljekarne ili trgovine.

"Vrlo lako bi se moglo dogoditi da će u Hrvatskoj prijevoz nestati i da će se prestati voziti iz tog razloga što više nemamo pomoć za radna mjesta, a i gorivo je sad otišlo do neslućenih razina", istaknuo je predsjednik udruge Hrvoje Meštrović.

Zato od Vlade traže pristup gorivu bez ograničenja bude li redukcija, uvođenje prijevozničkog dizela kao za ribare i poljoprivrednike, nastavak mjera za očuvanje radnih mjesta te hitno potpisivanje ugovora o javnoj usluzi sa županijama.

"Ugrozit će se i prijevoz srednjih škola, osnovnih, građana cijeli prijevoz će pasti. Mi nemamo za platit vozače, dobavljače, gorivo, ništa", objašnjava Meštrović u razgovoru s novinarom Dnevnika Nove TV Daliborom Špadinom.

Gorivo ide iznad 14 kuna

Zato oni rijetki vozači koji nisu otišli u inozemstvo posljednjih dana razgovaraju o štrajku, kažu nam iz njihovog sindikata. Upozoravaju na preniske plaće te pozivaju na pregovore. U Zagrebu već od danas ZET smanjuje broj polazaka tramvajskih i autobusnih linija uz vješto sročeno priopćenje koje malo otkriva.

"Do izmjena dolazi zbog globalnih okolnosti koje utječu na opskrbne i logističke lance, pa tako i na organizacijski aspekt prometa".

Od utorka se očekuje novo poskupljenje goriva. Kako se doznaje, za oko kunu i 60 lipa, pa bi benzin otišao na 13 kuna i 79 lipa, a dizel na 14 kuna i 13 lipa po litri. Dio ekonomista umiruje da nafta neće još dugo biti skupa.

"Taj rast cijena će vrlo vjerojatno biti zaustavljen koncem ove godine neovisno o raspletu političke i vojne situacije u Ukrajini zato će početi djelovati tržišni mehanizmi, naime na visokoj razini cijena potrošači će početi smanjivati svoju potrošnju", poručuje ekonomski analitičar Damir Novonty.

Dotad će autobusni prijevoznici, kažu iz udruge, povisiti cijene karata za trideset posto ako izostane vladina pomoć. Karta Zagreb - Split bi tako poskupjela za pedesetak kuna.

Izvor: Dnevnik.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno