proteinsko cjepivo

U Zagrebu danas počinje cijepljenje novim proteinskim cjepivom protiv covida-19, američke tvrtke Novavax, doznaje se u Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo (HZJZ).

Cijepljenje počinje u Školi narodnog zdravlja "Andrija Štampar" u Rockefellerovoj 4, gdje će se cijepiti od 16 do 20 sati bez naručivanja, kažu u HZJZ-u.

Proteinsko cjepivo Nuvaxovid, američke tvrtke Novavax, peto je cjepivo protiv koronavirusa koje će biti dostupno u Hrvatskoj, a namijenjeno je starijima od 18 godina.

Kao njegovu prednost stručnjaci ističu da nema genetskog materijala te da je riječ o pročišćenom proteinu nakon čijeg se ubrizgavanja stvaraju antitijela i stanični imunitet. Primjenjuje se u dvije doze, injektiranjem u mišić nadlaktice, uz vremenski razmak od tri tjedna između doza.

Europska agencija za lijekove (EMA) odobrila ga je u prosincu prošle godine, kada je Hrvatska naručila 198.000 doza.

Krajem veljače stiglo je prvih 69 tisuća doza toga cjepiva koje je u kliničkim ispitivanjima pokazalo 90-postotnu učinkovitost protiv raznih varijanti koronavirusa.

Cijepljenje u Splitu

Kako je za Slobodnu Dalmaciju rekla prim. dr. sc. Diana Nonković, šefica epidemiološke službe Nastavnog zavoda, cjepivo se prima dva puta, u razmaku od najmanje tri tjedna. Mogu ga primiti svi stariji od 18 godina. U Split je stiglo sedam tisuća doza, dok je u RH stiglo 70 tisuća doza.

Svi zainteresirani za cijepljenje novim cjepivom mogu se javiti u Nastavni zavod.


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno