gorivo

Prije mjesec dana vlada je na telefonskoj sjednici donijela uredbu kojom je odredila najviše cijene naftnih derivata i to za litru Eurosupera 95 u visini od 11.37 kuna, Eurodizela od 11.29 kuna te Eurodizela BS plavog od 6.5 kuna za litru, sve s PDV-om.

Bilo je to točno 7. veljače, što znači da ta odluka vrijedi još sutra.

Od utorka bi, ako vlada uredbu ne produži, piše Večernji list, cijena benzina i dizela mogla otići na skoro 14 kuna. Dodaju kako su im opskrbljivači poručili da je sadašnje ograničenje cijene goriva neizdrživo jer je cijena nafte na svjetskim tržištima drastično porasla nakon ruske invazije na Ukrajinu.

Što će biti sutra, hoće li vlada reagirati, hoće li produžiti uredbu s ovim postojećim ili drugačijim cijenama tek ćemo vidjeti.

Prvi put ograničena cijena goriva na jesen 2021.

U Hrvatskoj tržište u potpunosti određuje cijenu goriva od 2014. godine. No, vlada je u listopadu lani prvi put posegnula za člankom 9. stavak 2. Zakona o naftnim derivatima, odnosno za donošenjem uredbe o ograničavanju cijena, i to nakon snažnog skoka cijene nafte i derivata na međunarodnim tržištima zbog oporavka potražnje nakon pandemije.

Uredbom donesenom 14. listopada lani prvotno su bile ograničene cijene svih benzina i dizela, a izmjenom Uredbe vlada je od 15. studenoga lani bila ograničila cijene osnovnih goriva - eurosupera 95 na 11.10 kuna, a eurodizela na 11 kuna. Zbog pada cijena nafte na svjetskom tržištu, od 7. prosinca lani vlada je ukinula tu uredbu.

Izvor: Index.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno