laptop

Portal za komparativnu kupovinu Jeftinije.hr primijetio je potražnju za određenim proizvodima u proteklih tjedana, koje je obilježila ruska invazija na Ukrajinu, a s njome i prijetnje nuklearnim ratom.

Usporedbom potražnje online kupaca srednje i istočne Europe na platformama za usporedbu Heureka Group, na portalu su uočili značajna podudaranja u zanimanju online kupaca. Nagli porast potražnje vidi se u kategorijama prijenosnih punjača, agregata, vreća za spavanje, kuhalima na kruta goriva, te kanistrima.

Dok je kod hrvatskih potrošača to podudaranje u pretraživanjima vidljivo u kategoriji prijenosnih punjača za kojima je zabilježeno povećanje potražnje od gotovo 70 % u odnosu na tjedan ranije, kod slovenskih potrošača poklapanje s potrošačima u ostatku CEE regije vidljivo je i u kategorijama poput agregata (povećanje potražnje od 92 %) te vreća za spavanje (povećanje potražnje za 100 %).

Od šest analiziranih zemalja, u Češkoj je uočena značajna diverzifikacija potražnje za proizvodima koji se mogu koristiti u humanitarne i preventivne svrhe. Najveće je zanimanje zabilježeno za pećima na kruta goriva (+112 %), vrećama za spavanje (+147 %), walkie-talkie odašiljačima (+300 %), solarnim punjačima (+349 %) i kanistrima (+536 %). Slična potražnja primijećena je i kod online kupaca u Slovačkoj i Rumunjskoj dok su kupci u Mađarskoj u svoje povećano potraživanje uključili i električne generatore (+144 %).

FOTO: Pixabay
Izvor Poslovni.hr


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno