pregovori sala

Drugi krug razgovora ukrajinskog i ruskog izaslanstva održao se danas poslijepodne u  Bjelorusiji, no nisu donijeli posebne rezultate osim dogovora o osiguranju humanitarnih koridora.

Prema informacijama pojedinih medija, Ukrajina nije dobila rezultate na koje je računala, ali na pregovorima su obje strane postigle razumijevanje o zajedničkom osiguranju humanitarnih koridora za evakuaciju civila.

"Pregovori su gotovi. Nažalost, uspjeli smo se izboriti samo za uspostavljanje humanitarnih koridora", napisao je nakon pregovora na Twitteru ukrajinski izaslanik Mihajlo Podoljak.

Ukrajina i Rusija dogovorile su se da će uskoro održati treću rundu pregovora, rekao je za Reuters ukrajinski pregovarač.

I dok su pregovori trajali ruski predsjednik Vladimir Putin obratio se ruskom sigurnosnom vijeću te govorio o ratu u Ukrajini. Pohvalio je hrabrost ruske vojske te rekao da smatra da je njegova dužnost pomoći obiteljima poginulih vojnika, kao i vojnicima koji su u ratu ozlijeđeni. "Rusi i Ukrajinci su jedan narod", ustvrdio je.  Optužio je ukrajinske snage da koriste civile kao "živi štit", a ruske vojnike koji se "hrabro ponašaju" opisao je kao "prave heroje".

Izjavio je i da su Ukrajinci i Rusi jedan narod, ali da su Ukrajinci "ugroženi i isprani su im mozgovi".

Rusija je danas objavila da će stranci koji se planiraju boriti protiv ruskih snaga u Ukrajini suočiti s kaznenim progonom ako padnu u rusko zarobljeništvo.

"Želim službeno naglasiti da plaćenici koje Zapad šalje kako bi pomogao nacionalističkom kijevskom režimu nemaju pravo na status ratnog zarobljenika", rekao je glasnogovornik ruskog ministarstva obrane Igor Konašenkov.

Foto : arhiva


KOMENTARI:
(Da bi ste mogli komentirati morate biti prijavljeni na Facebook.)

Izdvojeno